MM-kisamatkan satoa

Robotiikan MM-kilpailumatka on kotiinpaluuta vaille päätöksessä. Vaikka kilpailun päättymisen jälkeen on nukuttu vasta kaksi yötä, voi koko kisarupeamaa katsoa jo hiukan taaksepäin.

Mukana olleiden oppilaiden mielestä parasta tällaisessa matkassa on se, että voi tavata samoista asioista kiinnostuneita nuoria ympäri maailmaa. Toisten joukkueiden kanssa käydyt keskustelut ja koko Suomen robotiikkajoukkueen yhdessä viettämä aika ovat nuorilla kilpailuista päälimmäisinä mielessä. Valtaosa nuorista oli myös kokenut pärjäävänsä uskomaansa paremmin vieraalla kielellä niin tuomareiden kuin toisten nuortenkin kanssa käymissään keskusteluissa. Voisi ajatella tämän myös vaikuttavan motivaatioon kieltenopiskelussa.

Opettajan ja kokeneimpien kisakävijöiden keskuudessa olemme olleet jopa hiukan hämmentyneitä Suomen hyvästä kilpailumenestyksestä. Suomi on ollut mukana MM-turnauksessa vuodesta 2016, jolloin ensimmäinen, vielä hyvin kokematon joukkue, pääsi mukaan villillä kortilla. Joka vuosi suomalaiset ovat kirineet muiden maiden etumatkaa kiinni, mutta vielä viime vuonnakin tuntui että maailman kärkeen on tuntuvasti matkaa. Tänä vuonna peräti kolme suomalaisjoukkuetta selvisi VEX IQ -kilpailuissa oman lohkonsa finaaleihin ja EDR-kilpailuissakin jatkopaikasta jäätiin vain niukasti. Team4Roboticsin voittama Inspired -award ja Team Orangen Amaze -award kertovat myös siitä, että suomalaiset ovat tänä vuonna nostaneet tasoaan selvästi ja meidän kärkijoukkueemme kuuluvat nyt brittien, yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten rinnalla Euroopan kärkimaihin VEX-robotiikassa. Toki on selvää, että meillä kärki on edelleen kapea ja robotiikan harrastajien määrä pieni muihin verrattuna. Kasvu ja kehitys on kuitenkin ollut nopeaa!

Opettajan näkökulmasta katsottuna tämä matka on tarjonnut oppilaille haasteita ja unohtumattomia elämyksiä. Voidaan myös varmasti sanoa, että tämän parempaa koulua kansainvälisyyteen, ryhmätyö-, ongelmanratkaisu- ja kommunikaatiotaitojen harjoitteluun, paineen alla toimimiseen ja strategiseen ajatteluun on vaikea keksiä. Nämä nuoret osoittivat olevansa sosiaalisia, kielitaitoisia, omatoimisia ja omaavansa hyvät ongelmanratkaisutaidot.

Riihimäen robotiikkajoukkue vielä kerran:

Team Blue: Aino-Liisa Mämmelä, Joanna Oivo ja Mea-Maria Suuronen

Team Strike: Vera Huhdanpää, Jasmin Kollin, Bakashvir Kaur, Noora Tuominen, Emma Veide

Team Orange: Aapo Hakuni, Lauri Helander, Eero Isotalo

Amaze Award ”31113A Team Orange

“The Amaze Award is presented to a team that has built an amazing, high-scoring robot that clearly demonstrates overall quality.

• Robot design is consistently high scoring
  • Robot demonstrates a solid mechanical design and is robustly constructed to fulfill its designed task
  • Robot programming is consistently effective and successful
  • Students understand and explain how they worked together to develop their robot”

Team4Robotics, Jeremiah Allred, Eemil Lähteenmäki ja Teemu Karjalainen

Inspire Award #11411A Team4Robotics

“The Inspire Award is presented to a team that has inspired the judges with their approach to competitive robotics. This team will effectively communicate their passion for the VRC program and maintain a positive attitude throughout the event. The team will have a clear vision for their future and will participate with both a high level of integrity and good sportsmanship. This team demonstrates that they believe they can achieve what they set out to achieve through their diligence.”

Ilman yhteistyökumppaneitamme ei kilpailumatkamme olisi ollut mahdollinen:

#ROBORIKSU: Riihimäellä opiskellaan VEX IQ ja VEX EDR robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun robottikerhossa ja Riihimäen lukiossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. Riihimäellä järjestettiin  kolmannet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut 10.-11.2019, ensimmäiset VEX Robotics (EDR) Suomenmestaruuskilpailut 9.1. ja  ensimmäiset kansainväliset VEX IQ robotiikan European Open kilpailut 12.-13.1. 2019. Neljä Riihimäen kaupungin robotiikkajoukkuetta on saavuttanut osallistumisoikeuden robotiikan MM-kilpailuihin Louisvilleen, Yhdysvaltoihin huhtikuussa 2019.  Kerhon toiminnasta vastaa opettaja Reetta Viitanen