TETissä Riksun kulttuurin ja hyvinvoinnin toimialueella

Kevään tullen koitti taas lukion toisen vuosikurssin opiskelijoille mielenkiintoinen aika: TET. Poiketen yläasteen työelämään tutustumisesta nyt oli tavoitteena suunnatta niiden alojen työpaikoille, jotka voisivat olla se tulevaisuuden ammatti. TET oli kivaa vaihtelua koulunpenkillä istumiseen, mutta myös tärkeä tilaisuus päästä tutustumaan työelämän todellisuuteen. Riihimäen kaupunki tarjosi laajasti erilaisia TET-paikkoja ja 38 lukiolaista päätyikin TET-jaksolle kaupungille.

Monen mutkan ja muutaman puhelun kautta päädyin itse tutustumaan Riihimäen kulttuuri- ja hyvinvointi-osaston toimintaan.  Ennakkokäsitystä tulevista päivistä ei ollut, mutta intoa oppia uutta sitäkin enemmän. Kolmen päivän aikana sain huomata, että kulttuuriosasto tekee hurjasti erilaisia asioita Riihimäen viihtyvyyden vuoksi.

Kulttuuritoimi hoitaa erilaisten tapahtumien suunnittelun ja tekee samalla tiivistä yhteistyötä kaupungin muiden osastojen kanssa. Esimerkiksi Riihimäen pääsiäinen, Taiteiden yö sekä tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä Riihimäki Pride ovat kulttuuritoimen työmaata. Jokainen työpäivä oli täysin erilainen, vaikka ehdinkin nähdä vain muutaman. Työpäivät olivat paljon autolla paikasta toiseen suhaamista palavereiden ja tapaamisten takia. Vaihtelevaa, liikkuvaa ja inspiroivaa! Päivät eivät rajoittuneet Riihimäen sisälle, vaan pääsin myös Hämeenlinnaan kuuntelemaan seminaaria liittyen kulttuurin sisällyttämisestä SOTE:en.

Myös monet paikalliset yritykset tulivat hyvin tutuksi, sillä kulttuuriosasto tekee tiivistä yhteistyötä Riihimäkeläisten toimijoiden kanssa. Kävimme mm. lasitehdas Lasismissa sekä lasistudio Mafkassa. Tapaamisissa suunniteltiin tulevia projekteja liittyen julkisille paikoille tuleviin teoksiin.

Pääsin näkemään myös työpäivien toisen puolen. Kaikki työpäivät eivät nimittäin olleet pelkkää kulttuuria ja kivaa. Kvartaaliraporttikokous kuulosti sanana jo monimutkaiselta ja sitä se myös oli.

Kaiken kaikkiaan TET oli hieno ja opettavainen kokemus. Suurin syy näille fiiliksille oli kuitenkin ihmiset joiden kanssa pääsin työskentelemään: tyhmiä kysymyksiä ei ollut ja minut otettiin hyvin vastaan. Kolme päivää oli harmillisen lyhyt aika – olisin nimittäin viihtynyt pidempäänkin!

Eveliina Mattila