Roboriksu: EDR-kokemuksia rikkaampana

Ensimmäiset kansainväliset VEX EDR-robotiikan kilpailut ovat nyt riihimäkeläisjoukkueella takana. Kilpailuihin mahtui monenlaisia hetkiä onnistumisista rimanalituksiin.

Aivan aluksi oli edessä robotin katsastus, jossa tarkastettiin että joukkue on rakentanut robotin sääntöjen mukaisista osista ja sääntöjen sallimissa kokorajoissa on pitäydytty.

Team4Roboticsin robotti todettiin kaikin puolin sääntöjen mukaiseksi.

Pelilistaan merkittiin omat ottelut, tarkemmat tiedot ottelukohtaisista tiimipareista ja jopa pelistrategia ohjelmoinnin osalta.

Päivän mittaisen kilpailutapahtuman aikana pelattiin karsintaottelut, joiden perusteella joukkueet saivat valita itselleen tiimiparit eliminaatiokierrosta varten. Näiden ”tappiosta ulos” -periaatteella pelattavien, jännittävien otteluiden perusteella neljä parasta finaalijoukkeutta saatiin selville. Suomalaisjoukkue sijoittui kilpailussa kahdeksan parhaan joukkueen joukkoon ja pääsi siis peräti semifinaaleihin saakka. Turnaus oli todella kovatasoinen, sillä mukana oli useita UK:n kansallisiin mestaruuskilpailuihin osallistumisoikeuden saavuttaneita joukkueita. Finaalipaikka jäi harmittavasti yhden ainoan voiton päähän, mutta turnauksen voitonkin korjannut joukkuepari oli tällä kertaa selkeästi suomalaisia parempi.

Tilanne karsintakierrosten jälkeen. Team4Roboticsin pelinumero on 11411A. Joukkueita turnauksessa oli kaikkiaan 23, joten osa tiimeistä oli tässä vaiheessa jo pudonnut jatko-otteluista.

Tyhjin käsin ei kuitenkaan ole kotiina palaaminen, sillä Team4Robotics palkittiin Design Award -palkinnolla. Tämä arvostettu palkinto annetaan turnauksen parhaiten suunnitellulle robotille, joita tällä kertaa oli kaksi; Team4Robotics ja koko turnauksen voittanut brittijoukkue ”Download Completed”. Palkitsemisperusteet ovat seuraavat:

”Design Award is awarded to a  team with a professional design approach

The Design Award is presented to a team that demonstrates an organized and professional approach
to the design process, project and time management and team organization. Only teams that submit
Engineering Notebooks are eligible for the Design Award.
Key criteria:
• Engineering Notebook is a clear, complete document of the team’s design process
• Team is able to explain their design and strategy throughout the season
• Team demonstrates personnel, time and resource management throughout the season
• Teamwork, interview quality, and team professionalism”

Tarkemmin tämän palkinnon kriteereistä voi lukea tuomareiden arviointikäsikirjasta:

Tästä saavutuksesta joukkue voikin olla vähintään yhtä ylpeä kuin pelisuorituksistaan.

Kilpailun aikana pääsimme näkemään hyvin monenlaisia robotteja ja niiden suorituksia. Tässä kuvakooste:

Opettajan näkökulmasta kilpailumatka tarjoaa tietenkin mahdollisuuden nähdä millä tasolla omat joukkueet ovat. Aina onnistumiset eivät kuitenkaan osu oikeaan paikkaan ja pelkkä tulostason tuijottaminen ei tietenkään ole myöskään tarkoituksenmukaista. Ne tärkeimmät asiat, jotka miltei joka reissulta jäävät mieleen sekä oppilaille että opettajalle, ovat uuden oppiminen ja valtava innostus robotiikan parissa työskentelyä kohtaan. Motivaation ja kehittymisen kannalta on tarpeen päästä näkemään mitä muut tekevät ja miten oma joukkue on kehittynyt. Innostuminen on tärkeää! 🙂

Kilpailun jälkeen on luonnollisesti aika katsoa taakse päin ja pohtia mitä juuri tästä projektista opittiin ja miksi. Varsinaisen analysoinnin ja mietinnän aika on sitten kun rankka kisamatka on ohitse ja suurimmat tunnekuohut laskeneet. Täytyy kyllä myöntää, että innostuksen vallassa tulee aina suunniteltua yhtä sun toista tulevaisuutta varten. Hyvin sujuneen rupeaman jälkeen on toki mukava myös nautiskella hetki ahkeran työskentelyn tuloksista. Jokainen kilpailu ja siihen valmistautuminen on kuitenkin vähintäänkin kymmenien, joskus jopa satojen tuntien urakka.

Lisää kisatunnelmia Markus Parviaisen tallentamana. Markus oli matkalla mukana tiimimme toisena mentorina ja Roboedu -yhdistyksen edustajana.

#ROBORIKSU: Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun robottikerhossa ja Riihimäen lukiossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. Riihimäellä järjestettiin  kolmannet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut 10.-11.2019, ensimmäiset VEX Robotics (EDR) Suomenmestaruuskilpailut 9.1. ja  ensimmäiset kansainväliset VEX IQ robotiikan European Open kilpailut 12.-13.1. 2019. Neljä Riihimäen kaupungin robotiikkajoukkuetta on saavuttanut osallistumisoikeuden robotiikan MM-kilpailuihin Louisvilleen, Yhdysvaltoihin huhtikuussa 2019.  Kerhon toiminnasta vastaa opettaja Reetta Viitanen