Roboriksu: Stowe International 2019

Valtaosa Euroopassa järjestettävistä VEX robotiikkakilpailuista on kansallisia mestaruuskilpailuja, joihin osallistumisoikeus on vain kyseisen maan tai alueen joukkueilla. Kaikille avoimia kilpailuja ei oikeastaan ennen tätä vuotta ole järjestetty. Tämän vuoksi Suomessa tammikuussa järjestetty VEX IQ European Open olikin varsin tervetullut lisä monen joukkueen vuosittaiseen kilpailukalenteriin. EDR-robotiikassa ei vastaavaa tapahtumaa tänä vuonna vielä ole tarjolla, joten Stowe International taitaa tällä kilpailukaudella olla se ainoa vaihtoehto kansainvälistä turnausta etsiville EDR-joukkueille.  Tähän tilaisuuteen halusimmekin Riihimäen lukiota edustavan Team4Roboticsin kanssa tarttua.

Jo hyvissä ajoin joulukuun puolella alkoi mahdollisen osallistumisen suunnittelu. SM-kisoihin valmistautumisen vuoksi koko kilpailumatka jäi kuitenkin useammaksi viikoksi unohduksiin ja vasta erinomaisen kilpailumenestyksen myötä kirkastui ajatus siitä, että uusia haasteita olisi kiva lähteä hakemaan Suomen ulkopuolelta. Lopullinen päätös Stowe International Turning Point Regional -turnaukseen osallistumisesta tehtiin kuitenkin vasta noin kuukautta ennen kilpailua.

Edellytyksenä ulkomaille suuntautuvaan opintoretkeen on lukiolaisten kohdalla se, että matka on omakustanteinen, kuten muutkin lukion opintoretket. Onneksi Englantiin matkustaminen on kuitenkin suhteellisen edullista ja helppoakin. Oman haasteensa lentomatkustamiseen tuo toki robotti, joka pitää lentomatkan ajaksi pakata erikoisvalmisteiseen laukkuun. Tästä kookkaasta ja painavasta paketista pitää yleensä maksaa myös lisämaksu. Oma jännityksensä on aina myös siinä, mahtaako robottilaukku löytää perille määränpäähän samalla aikataululla lentomatkustajien kanssa. Nämä samat seikat mielessä valmistauduimme myös Stowen kilpailumatkaan. Nyt kun sekä robotti ja kilpailijat ovat pääseet perille, voidaan huokaista helpotuksesta ensimmäisen kerran. Kilpailupaikkaankin olemme jo ennättäneet tutustua ja se tekikin melkoisen vaikutuksen! Kilpailukenttien rakennustyöt olivat vielä saapuessamme pahasti kesken, joten keskityimme ihailemaan Stowen koulun massiivisen upeita rakennuksia ja viimeisen päälle maisemoituja puistoalueita. Vaikka robotin hienosäädöt kisapaikalla jäivät tekemättä, saimme kuitenkin vielä majapaikassa testattua robotin kisakunnon. Kaikki taitaakin olla nyt valmista kilpailua ajatellen!

Lisää kuulumisia huomisen kisapäivän jälkeen! Kuvissa vielä joukkue Stowen maisemissa.

#ROBORIKSU: Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun robottikerhossa ja Riihimäen lukiossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. Riihimäellä järjestettiin  kolmannet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut 10.-11.2019, ensimmäiset VEX Robotics (EDR) Suomenmestaruuskilpailut 9.1. ja  ensimmäiset kansainväliset VEX IQ robotiikan European Open kilpailut 12.-13.1. 2019. Neljä Riihimäen kaupungin robotiikkajoukkuetta on saavuttanut osallistumisoikeuden robotiikan MM-kilpailuihin Louisvilleen, Yhdysvaltoihin huhtikuussa 2019.  Kerhon toiminnasta vastaa opettaja Reetta Viitanen