Roboriksu: kilpailukokemusta maailmalta

Robotiikan SM-ja EM- kilpailuiden jälkeen on jo ehditty tekemään uusiakin suunnitelmia. Kilpailuissa maapaikan itselleen ansainneet Harjunrinteen koulun joukkueet ovat jo aloittaneet valmistautumisen huhtikuun MM-kilpaluihin. Nyt kun riihimäkeläisjoukkueita ollaan jo kolmatta kertaa valmistelemassa kansainvälisiin IQ-kilpailuihin, sujuu valtaosa työstä rutiinilla. EDR-ympäristön kilpailutoiminta sen sijaan on uutta Suomessa. Pidettiinhän ensimmäiset EDR:n SM-kilpailutkin vain kuuden joukkueen voimin. Harrastajia ja kokemusta on vielä vähän ja kaikille on paljon opittavaa. EDR-robotiikan oppimisympäristöhän eroaa IQ-alustasta monella tapaa. Jo itse pelihaaste on EDR-robotiikassa haastava ja huomattavan paljon IQ:ta kompleksisempi. EDR-robotit ovat metallirakenteisia ja niiden rakentaminen on paljon hitaampaa ja vaatii huolellista suunnittelua. Ohjelmointiympäristökin vaatii jo aiempaa ohjelmointikokemusta ja aktiivista tiedonhakua. Oppilaalla on oltava robotiikan perustaidot hallussa, mutta nekään eivät yksin riitä, sillä vaativissa tehtävissä tarvitaan ennen kaikkea teknologisia ongelmanratkaisutaitoja. Koulutusta ei ole Suomessa tarjolla, vaan myös opettajat ovat uusien haasteiden äärellä. Parhaimmillaan aikuiset ja nuoret työskentelevätkin rinta rinnan yhteisen haasteen parissa. Se onkin yksi asia, joka tekee kerhotoiminnan ohjaamisesta mielenkiintoista ja tarjoaa opettajalle mahdollisuuden todella kehittää myös omaa osaamistaan.

Kerhotoimintaan paljon aikaa käyttävien oppilaiden motivaation kannalta on oleellista, että omaa tasoaan pääsee mittauttamaan aika ajoin ja näkemään miten muut robotiikan harrastajat työskentelevät. Myös verkostoituminen toisten harrastajien kanssa on tärkeää niin opiskelijoiden kuin opettajienkin kannalta. Tämä kaikki huomioiden olimmekin varsin iloisia, kun saimme viime marraskuussa kutsun Stowen kansainväliseen EDR-kilpailuun Englantiin. Nykyisin Riihimäen lukiossa opiskelevat Team4Roboticsin Eemil Lähteenmäki ja Jeremiah Allred eivät pelänneet tarttua haasteeseen. Valmistautuminen kilpailuun on sujunut SM-kilpailuihin valmistautumisen ja lukio-opintojen ohessa kohtuullisesti.  Kun valmistautumiseen on ollut varsin rajallisesti aikaa tarjolla, on näiden robotiikan taitureiden kokemus robotiikan parista ollut todella tarpeen. Huolellinen suunnittelu ja oman pelistrategian luominen jo alussa on säästänyt huomattavasti aikaa sekä rakennus-  että ohjelmointivaiheessa. Nyt kun kilpailumatkan alkuun on enää muutamia päiviä aikaa, alkaa kaikki olla valmista.

Edessä oleva kilpailu Stowe VRC International Turning Point Regional käydään 12.2. Stowessa, n. 80 mailia Lontoosta luoteeseen. Osallistujien joukossa on suomalaisten ja brittien lisäksi joukkueita myös esimerkiksi Kiinasta, Turkista ja Senegalista. Etukäteen on mahdotonta arvioida millainen kilpailun taso tulee olemaan. Lisäksi ennakkoon toki mietityttää varsin vähäinen kilpailukokemus EDR:n parissa. Varmaa kuitenkin on, että matka tulee tarjoamaan upean tilaisuuden uuden oppimiseen, robotiikan harrastajien tapaamiseen ja oman innostuksen vahvistamiseen.

#ROBORIKSU: Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun ja Riihimäen lukion robottikerhossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. Riihimäellä järjestettiin  kolmannet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut 10.-11.2019, ensimmäiset VEX Robotics (EDR) Suomenmestaruuskilpailut 9.1. ja  ensimmäiset kansainväliset VEX IQ robotiikan European Open kilpailut 12.-13.1. 2019. Neljä Riihimäen kaupungin robotiikkajoukkuetta on saavuttanut osallistumisoikeuden robotiikan MM-kilpailuihin Louisvilleen, Yhdysvaltoihin huhtikuussa 2019.  Kerhon toiminnasta vastaa opettaja Reetta Viitanen