Vanha paloauto tarvitsee talkooapua

Riihimäen kaupungin varikolla seisova vanha paloauto tarvitsee talkoolaisten apua, jotta sen säilyminen voidaan turvata.

Big Job hankittiin Riihimäen kauppalan palolaitokselle 1950-luvulla.

Ford F-7 Big Job 1952 hankittiin aikanaan uutena paloautona Riihimäen kauppalan palolaitokselle, jonka palveluksessa se jätti muistijäljen moneen riihimäkeläiseen. Palomiesten rakastamaa autoa ajanmukaistettiin 1960-luvulla, jolloin se varustettiin muun muassa nokkapumpulla. Nyt punainen senioriauto on pölyinen ja kunnostusta vailla, mutta silti valmis kertomaan vielä monta tarinaa.

Big job on tällä hetkellä Riihimäen kaupunginmuseon omistuksessa ja sen jatkosta pidetään huolta vapaaehtoisvoimin. Monet kaupunkilaiset ovatkin osoittaneet Riihimäen kaupunginmuseolle huolensa Big Jobin kohtalosta.

Paloauto on saanut yksityiseltä henkilöltä tukea ja sille on löytynyt säilytyspaikka. Nyt auto halutaan saada uuteen säilytyspaikkaansa, suojaan säältä ja ilkivallalta. Siksi sen siirtämiseen sekä siirtokuntoon saamiseen tarvitaan lisää vapaaehtoisten apua.

Palvelusvuosiensa jälkeen Big Jobia säilytettiin pitkään Hallakadun kakkospaloasemalla, Riihimäen VPK:n yhteydessä. Sieltä se siirtyi seisomaan vanhaan latoon. Viime kesänä paloauto siirrettiin ladosta nykyiselle paikalleen kaupungin varikolle.

Auton myyntiä on harkittu, mutta Riihimäen kaupunginmuseosta kiinnitettiin huomiota sen tuhoutumisvaaraan eikä myyntiin päädytty. Monet vanhat paloautot ovat myynnin jälkeen joutuneet taivasalle ja vaurioituneet nopeasti korjauskelvottomaksi. Tällä hetkellä Big Job on kohtuukuntoinen vanhus, sillä se ei ole seisonut esimerkiksi lumihangessa. Auton ajo- ja katsastuskuntoon saaminen vaatii kuitenkin vielä paljon työtä.

Riihimäen kaupunginmuseo haluaa turvata Big Jobin säilymisen museaalisten periaatteiden mukaisesti ja säilyttämisen jatkosuunnittelu on käynnissä. Suunnitteluun osallistuvat Riihimäen Sussex -paloauton kunnostamiseen ja säilyttämiseen osallistuneet vapaaehtoiset. Riihimäen Fordson Sussex (1937) hankittiin Riihimäen kauppalan paloautoksi vuonna 1950. Sussex on kunnostettu vapaaehtoistyöllä ja se on saanut vapaaehtoisrahoitusta. Nykyisin Sussex on osa Riihimäen kaupunginmuseon kokoelmaa ja siihen voi tutustua museon piharakennuksen tallissa.

Lisätietoja Big Jobista saa Riihimäen kaupunginmuseolta.

Big Job on säilynyt kohtuullisen hyvin.

Teksti: Marke Harkas

Kuvat: Anni Antila