Hyppää taiteen kyytiin – Riihimäki täyttyy tapahtumista Taiteiden yönä

Haluatko nauttia tanssitaiteesta? Entä kuvataiteesta, kirjallisuudesta, musiikista, teatteritaiteesta? Tiedätkö mikä on käspaikka? Puuttuuko elämästäsi kimallusta ja glitteriä? Kyllä? Älä ole huolissasi, sillä Riihimäen Taiteiden yö tarjoaa sinulle tätä kaikkea ja paljon muutakin.

Lähde vain liikkeelle ja hyppää taiteen kyytiin, sillä Taiteiden yö valtaa Riihimäen 7. syyskuuta.

Tänä vuonna tapahtumaa vietetään teemalla: rakkaudesta riihimäkeläiseen kulttuuriin – ja sitä todella riittää, sillä Taiteiden yön tapahtumatarjonta on erittäin runsas.

”Taiteiden yö on entistä monipuolisempi. Mukana on vanhoja tuttuja toimijoita, mutta myös uusia. Kaikki kantavat kortensa kekoon”, Riihimäen taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen kertoo.

Esimerkiksi Samuli Parosen seura on mukana Taiteiden yössä monipuolisesti. Seuran on järjestämässä ohjelmaa niin kansalaisopistolla kuin Vihreällä talolla. Vihreän talo täyttyy runoista sekä musiikista ja illan aikana ohjelmistossa on myös avoin mikki eli kuka tahansa voi lausua runoja klo 21.45.

Neljän naisen ukulelebändi soittaa Riihimäen taidemuseossa Taiteiden yönä.

Ukulikat keikkailevat Riihimäen taidemuseossa Taiteiden yönä.

”Avoin mikki järjestettiin viime vuonna Taiteiden yönä Pompotissa ja kokemus oli niin positiivinen, että päätimme järjestää sen uudestaan”, Samuli Parosen seuran puheenjohtaja Mikko T. Kettunen sanoo.

”Koemme Taiteiden yössä mukana olemisen erittäin positiivisisesti, sillä olemme yleiskulttuuriseura – emme vain kirjallisuusseura. Olemme saaneet myös uusia yhteistyökumppaneita, esimerkiksi kansalaisopistolla järjestämme Taiteiden yössä ohjelmaa yhteistyössä tanssikoulu 1st Stepin kanssa”, hän jatkaa.

Taiteiden yön tapahtumat keskittyvät Riihimäen keskustaan, Peltosaareen ja lasimuseon sekä vanhan lasitehtaan seudulle.

Esimerkiksi vanhan lasitehtaan pääkonttorissa järjestetään non-stop-kierroksia, joissa valo herättää lasin henkiin. Vanhan lasitehtaan lasitaiteilijat järjestävät myös useita elämyksellisiä lasinpuhallusnäytöksiä, joita siivittää musiikki. Emme olleet yksi -näyttely on avoimena vanhalla lasitehtaalla viimeisen kerran, sillä näyttely suljetaan Taiteiden yön jälkeen.

Lasimuseossa voi puolestaan muun muassa seurata tanssiesitystä tai lähteä kävelykonserttiin: Pieni yösoitto 1; Charlotta Kivistö & co. Metsästysmuseossa puolestaan voi kuunnella Rampe-Raven kokeellista maailman musiikkia.

Jos suonissa virtaa bensa, voi suunnata kaupunginmuseolle, jossa kuullaan Anni Antilan esitelmä: Bensakioskeista ostosparatiiseihin; havaintoja huoltoasemakulttuurista.

Riksun taidemuseossa on muun muassa Dance artin tanssiesityksiä, taontanäytös ja Ukulikkojen keikka. Peltosaaresta löytyy UV-taidepaja kaikenikäisille ja #digiteatteria. Jotain Peltsissä on kuitenkin mennyt hukkaan – nimittäin karhunpoika. Peltosaaren torilla järjestettävä Karhunpoika kadoksissa –aarrejahti sopii koko perheelle.

Riihimäen teatterissa pääsee seuraamaan Täti ja minä -näytelmän harjoitusta. Älkääkä unohtako poiketa kirjastossa, sillä sielläkin on ohjelmaa. Ja niin monessa muussakin paikassa.

Tapahtumissa kulkiessa saattaa yllättää nälkä, mutta älä huolestu: ruokaa ja pikkuevästä on myynnissä useassa paikassa. Esimerkiksi Lehmustien juhlatalolla myydään kana- ja kasviskeittoa ja lasimuseon ravintola Kehrässä on iltamenu. Pienempää purtavaa löytyy vaikkapa Riihimäen kaupunginmuseolla toimivasta Marttojen kesäkahvilasta, Riihimäen kirjaston edustan makkara-, tikkari- ja jäähileiden myyntikojusta tai Riihimäen taidemuseon pop up -kahvila Makujen galleriasta.

Myös Riksun ravintoloissa tapahtuu Taiteiden yönä, esimerkiksi Bar Bulldogissa esiintyy Pepe Ahlqvist ja Jonne Kulluvaara, Lehmustien juhlatalolla on suomalaisten laulujen konsertti ja J.A Sandels Pubissa akustinen trio, joka esittää rokkia, poppia ja contrya.

Leffaelämystä kaipaavan kannattaa suunnata illan pimetessä Allinnan Monttuun kello 22. Silloin elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo järjestää montussa Aki Kaurismäen Boheemielämää-elokuvan ulkoilmaesityksen.

Riihimäen Taiteiden yö kattaa monipuolisesti eri taiteen alat. Tekemistä riittää laidasta laitaan heille, jotka rakastavat kulttuuria. Kaikki on tehty yhteisvoimin ja rakkaudesta riihimäkeläiseen kulttuuriin.

”Taiteiden yö on syntynyt suurella sydämellä. Tapahtuman kehittymistä voisi kuvata niin, että asfaltin raosta rupesikin kasvamaan jotakin kaunista”, Tanja Pääskynen sanoo.

Tähän tekstiin on poimittu vain pieni osa Riihimäen Taiteiden yön tapahtumatarjonnasta.

Taiteiden yön koko ohjelmatarjonnan näet klikkaamalla tähän (avaa pdf-tiedoston).

Tapahtumat ovat lisäksi myös Riihimäen Taiteiden Yön Facebook-sivulla.

Suurimpaan osaan Taiteiden yön tapahtumista on vapaa pääsy.

Teksti: Marke Harkas