Kesänäyttely heijastelee sisällissotaa – lasitehdas hurmaa näyttelytilana

Riihimäen vanhalla lasitehtaalla avataan viikonloppuna (30.6.) Emme olleet yksi -taidenäyttely. Tehtaan tiloihin rakennettu monipuolinen näyttely heijastelee nykytaiteen keinoin sisällissotaa, josta on kulunut sata vuotta.

”Näyttelyssä ei etsitä syyllisiä eikä syyllistetä ketään. Emme kuitenkaan voi sivuuttaa sadan vuoden perintöä”, kertoo kuvataiteilija, taiteen tohtori Mika Karhu, joka on yksi näyttelyn kuraattoreista.

Emme olleet yksi.

Etualalla Heli Ryhäsen teoskokonaisuus Monstera Deliciosa, Kaikuja ja taustalla Mika Vesalahden kaksi Helvetinjumalankone-maalausta.

Näyttelyn ovat tuottaneet taiteilijayhdistys Ars Häme sekä Riihimäen kaupunki. Takana on rutka määrä työtä, josta on tehty paljon palkattomana talkootyönä. Kaikki lähti liikkeelle ideasta ja sitä seuranneesta innostuksesta.

”Innostus alkoi levitä tammikuussa eikä meillä ollut siinä vaiheessa mitään rahoitusta. Otimme silti yhteyttä Riihimäen kaupunkiin ja yhteistyö lähti liikkeelle hyvin, vaikka rahoituksemme oli vielä siinä vaiheessa epävarma”, kertoo Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Punaiset ja valkoiset

Olli Larjon teos: Punaiset ja valkoiset.

Näyttelyn ainutkertaisuutta korostaa se, että merkkivuodesta huolimatta sisällissotaa on käsitelty suomalaisessa kuvataiteessa vain vähän. Vakava aihe on ollut enemmän esillä muilla taiteenaloilla, kuten teatterissa ja kirjallisuudessa.

”Tämä vuosi kolahti taiteilijoihin, ja näyttelyssä on nyt esillä 32 taiteilijan erilaisia näkökulmia asiaan”, Taulu kertoo.

Heinäkuussa järjestetään runomatinea

Emme olleet yksi -näyttelyn monimuotoisuutta lisää heinäkuussa järjestettävä runomatinea. Näyttelyyn ja runomatineaan on vapaa pääsy.  Riihimäen kaupungilta korostetaan yhteistyön merkitystä suurissa projekteissa.

”Tämä näyttely on mahdollinen siksi, että meillä on niin hyvät yhteistyökumppanit. Kaupunki ei voisi yksin tehdä tällaista”, sanoo vt. kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesén Riihimäen kaupungilta.

Oman arvokkaan panoksensa yhteistyöhön kantaa vanhan lasitehdaskiinteistön omistava G-Capital Oy. Yritys on jälleen luovuttanut kiinteistön kesätaidenäyttelyn käyttöön.

”Meillä oli yhteistyötä jo lasitehtaan aiemmin omistaneen A. Ahlström Oy:n kanssa, mutta G-Capitalin kanssa yhteistyö on vain parantunut”, Vesèn iloitsee.

Vanha tehdasrakennus luo näyttelyyn ainutlaatuisen tunnelman. Se ei ole pelottava vaan uljas sekä rauhoittava. Teollisuus ja taide lyövät kättä. Historia ja nykyisyys ovat yhtä.

”Vanha lasitehdas on mielettömän hieno. Se on itsessään installaatio”, Karhu kuvailee.

Mika Karhun lisäksi Emme olleet yksi -näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvanveistäjä Olli Larjo ja taidegraafikko, taiteen tohtori Jouko Pullinen.

Näyttelyssä on seuraavien taiteilijoiden teoksia: Edwina Goldstone, Sirpa Haapaoja, Maija Helasvuo, Hanna Holma, Ahti Isomäki, Olli Isomäki, Mika Karhu, Satu Kiuru, Anna Kolehmainen, Riitta Kopra, Teemu Korpela, Reijo Kärkkäinen, Olli Larjo, Salla Laurinolli, Sampo Malin, Jari Männistö, Mikko Myöhänen&Simo Ripatti, Pilvi Ojala, Meri Peura, Kukka Pitkänen, Jouko Pullinen, Simo Ripatti, Heli Ryhänen, Elina Salonen, Minna Suoniemi, Anne Tamminen, Vilja Tamminen, Anssi Taulu, Jaakko Tornberg, Anniina Vainionpää, Mika Vesalahti ja Jana Vyborna-Turunen.

Vanhan lasitehtaan näyttelyssä vieraileva kulttuurimatkailija saa helposti kulumaan vaikka koko päivän paikan päällä. Vierestä löytyvät paikalliset lasiosuuskunnat ja naapurissa on hyttikorttelit. Pikkumatkan päässä sijaitsevat Suomen metsästysmuseo ja Suomen lasimuseo, jossa toimii myös ravintola.

Teksti: Marke Harkas Kuvat: Sirpa Taulu

Emme olleet yksi -näyttely Riihimäen vanhalla lasitehtaalla, Lasitehtaanaukio 2, avajaiset 30.6. 2018 klo 16-18, minkä jälkeen näyttely on avoimena 7. syyskuuta 2018 asti ke-su klo 12-18. Taiteiden yönä 7.9. näyttely on auki klo 22 asti. Vapaa pääsy.

Eino Leinon päivänä 6.7. 2018 vanhalla lasitehtaalla järjestetään klo 14-16.15 runomatinea: 1918 sisällissota 2018-arjessa, miten runo selviää?

Lisätietolinkit:

www.riihimaki.fi/lasitehtaankesanayttely