Roboharju: Taitajat haasteiden äärellä

Ysiluokkalaisemme Jeremiah Allred ja Eemil Lähteenmäki ovat kilpailleet tällä viikolla Taitaja 2018- tapahtumassa lajinaan Junior Mobile Robotics. Tämä Vex IQ -kehitysalustalla toteutettava kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ja mukaan kutsuttiin kolme 14-16 -vuotiaiden peruskoululaisten joukkuetta, sekä yksi toisen asteen vertailujoukkue.

Valmiina kisaan!

Taitaja-kilpailun ennakkotehtävän perusteella osasimme jo odottaa jonkinlaista värilajitteluun liittyvää tehtävää. Varsinainen kilpailutehtävä paljastettiin kilpailun alkaessa:

Odotuksemme haastavasta tehtävästä osoittautuivat oikeiksi, sillä vaativasta lajittelutehtävästä oli todellakin kyse. Ennen työskentelyn aloittamista kilpailijoitamme Eemilia ja Jeremiahia huoletti eniten ajan riittävyys. Koska me valmentajat emme voineet joukkueen kanssa tehtävästä keskustella, emmekä kilpailijoita neuvoa, oli vain luotettava siihen että kokeneet kilpailijat osaisivat jakaa käytettävissä olevan ajan tarkoituksenmukaisesti.

Eemil ja Jeremiah aloittivat pedanttiin tapaansa haastetehtävän ratkaisemisen tutustumalla käytössä olevaan osavalikoimaan, purkamalla osat pakkauksista ja lajittelemalla ne lokerikkoihin ja laatikoihin. Tämä osoittautui myöhemmin kannattavaksi ratkaisuksi siitä huolimatta, että urakkaan upposi n. 50 minuuttia kallisarvoista rakenteluaikaa. Osien käyminen läpi helpotti kuitenkin suunnitteluosuutta ja lajittelu nopeutti puolestaan rakenteluvaihetta. Työpöydän pysyminen siistinä säästi myös tavaroiden jatkuvalta siirtelyltä rakentelun tieltä.

Suunnittelutyö eteni pala palalta ja osahaaste kerrallaan. Ensimmäiset kilpailusuoritukset olivat ohjelmassa jo keskiviikkona, joten ensimmäinen versio radasta oli saatava valmiiksi nopealla aikataululla.

Jeremiah ja Eemil päättivät lisäksi pitää presentaationsa heti ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana, eli tiistaina aamupäivällä. Presentaatiossa joukkue esitteli tuomaristolle rakentamansa värilajittelijan, sen CAD-mallinnuksen, sekä suunnittelu, rakennus ja ohjelmointiprosessia kuvaavan Engineering Notebookin. Eemil ja Jeremiah hoitivat presentaation mallikkaasti ja kaikesta huokui varmuus ja hyvä valmistautuminen.

Keskiviikkona työskentely jatkui ja iltapäivällä oli aika tehdä ensimmäiset viralliset kisasuoritukset. Tehtävässä vaadittu järjestelmä oli saatu valmiiksim mutta sen testaamista ei vielä tässä vaiheessa oltu juurikaan ennätetty tehdä. Siitä huolimatta pisteet 170/250 olivat loistotulos ja osoittivat että tehtävän ratkaisemisessa oli lähdetty oikeaan suuntaan. Erityisen tärkeää oli että värilajittelija toimi täydellisesti. Tässä vaiheessa ei oletettukaan järjestelmien olevan valmiita, vaan kaikkien joukkueiden suoritukset tehtiin keskeneräisillä laiteistoilla.

Hissinostin

Värilajittelija

Toisessa kilpailusuorituksessa oli epäonnea, sillä pallot putkesta vastaanottava lava jäi jumiin ja näin lajitteluun asti ei saatu yhtään palloa. Tästä erästä siis nollatulos.

Kolmannessa suorituksessa paljastui hyrrärakennelman heikkous. Hyrrän säädöt eivät olleet aivan kohdallaan ja pallot sinkoutuivat hyrrästä kourun sijaan lattialle.

Epäonni jatkui vielä neljännessäkin haasteessa. Tällä kertaa heikko lenkki olivat oppilaat itse. Järjestelmän valmistelun aikana palloja vastaanottavan laation luukku oli unohtunut auki ja tuloksena vain 40 pisteen suoritus. Tämä kieli toki jo väsymyksestäkin, sillä päivä oli ollut todella pitkä. Päivän lopuksi Jeremiah ja Eemil jaksoivat kuitenkin vielä säätää ja hioa järjestelmänsä huippukuntoon seuraavan päivän kilpailusuorituksia varten.

Hiominen kannatti, sillä viimeisenä kilpailupäivänä Eemil ja Jeremiah tekivät kaksi loistavaa suoritusta. Tulokset olovat 230/500 ja 229/500. Näin pistekeskiarvo suorituksista nousi peräti 120 pisteeseen. Poikien onnistumisesta kertoo se, että mikään muu joukkue ei yhdessäkään suorituksessaan ylittänyt sadan pisteen rajaa. Koska kaikki kilpailusuoritukset saatiin tehtyä, saattoi joukkue lopettaa kilpailun n. 2,5 tuntia ennen kilpailuajan päättymistä.

Pallot putkissa ja kisasuoritukset takana.

230 pisteen suoritusta voitte ihailla alta. Viidestäkymmenestä pallosta siis ainoastaan neljä jäi lajittelematta värin mukaisesti pisteytysputkiin. Huima suoritus!!

Päättäjäisissä Team4Roboticsin taitajat Eemil ja Jeremiah palkittiin kultamitalein, kukin ja tapahtuman maskotin Liekkin patsain. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan kilpailusta saatavaa kirjallista palautetta, jonka avulla joukkue voi jatkaa kehittymistä robotiikan saralla. Ennakkoon tavoitteeksi asetettu kisan voitto antaa taas varmasti lisää intoa robotiikkaharrastukseen. Tärkein ennakkotavoite näillä motivoituneilla nuorilla miehillä taisi kuitenkin olla onnistuminen kilpailutehtävässä ja oman osaamisen osoittaminen. Näissäkin tavoitteissa Eemil ja Jeremiah onnistuivat sataprosenttisesti.

#ROBOHARJU: Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun robottikerhossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. Riihimäellä järjestetään kolmannet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut 10.-11.01. 2019. Kaksi kerhon joukkuetta osallistui 29.4.-1.5. 2018 Vex IQ -robotiikan MM-kilpailuihin Kentuckyyn. Roboharjun joukkue Team4Robotics on valittu kilpailemaan 14.-17.5. pidettävään Taitaja-tapahtumaan, jossa he osallistuvat Junior Mobile Robotics -sarjaan. Kerhon toiminnasta vastaavat opettajat Sari Lahti ja Reetta Viitanen