[entry-title permalink="0"]

Riihimäellä on otettu ensiaskeleet robotiikan opetuksessa aika lailla neljä vuotta sitten, jolloin saimme koekäyttöön esimmäiset Vex IQ -kehitysalustat. Ensimmäisistä neljästä mukaan lähteneistä oppilaista kaksi on edellen mukana kerhotoiminnassa, eikä heidän innostuksensa robotiikkaa kohtaan ole ainsammumassa, vaan päinvastoin. Alla olevassa kuvassa seitsemäsluokkalaisina kuvatut Jeremiah Allred ja Eemil Lähteenmäki (kuvassa vasemmalla) ovat koko kerhomme historian ajan olleet mukana kerhotoiminnassa, mutta myös osallistuneet monenlaisiin robotiikan kilpailutapahtumiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näille nyt jo yhdeksäsluokkalaisille ei ole tänä lukuvuonna ollut tarjolla oikeastaan lainkaan robotiikan kilpailutoimintaa. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että ysiluokkalaiset ovat jo liian vanhoja saadakseen kilpailla VEX IQ -sarjassa ja vanhemmille oppilaille suunnattua VEX EDR -kilpailuja ei Suomessa vielä ole vähäisestä osallistujamäärästä johtuen ollut. Syksyllä he kuitenkin osallistuivat Junior Mobile Robotics -kilpailuun, joka pidettiin osana World Skills ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuja Abu Dhabissa.

 

 

 

 

 

 

 

Kevään huipennukseksi ononneksi luvassa vielä huikean kova kilpailukoitos.

 

Tampereella järjestetään 14.-17.5. Taitaja 2018 -tapahtuma, eli ammattitaidon SM-kilpailut. Robotiikan nuorten ammattitaitokilpailu, Junior Skills on osa tätä tapahtumaa. Kilpailu on tarkoitettu 14.-16 -vuotiaille robotiikan parissa jo pidempään työskennelleille nuorille. Kilpailussa kahden oppilaan muodostamalla joukkueella on kolme työpäivää aikaa suunnitella, valmistaa, ohjelmoida ja mallintaa CAD-ohjelmassa mahdollisimman hyvin annetusta tehtävähaasteesta selviytyvä robotti tai robotiikkajärjestelmä. Joukkueen suoritus pisteytetään ja arvioidaan. Lisäksi kilpailuun kuuluu ennakkotehtävä. Työskentely tapahtuu VEX IQ -kehitysalustan parissa.

Kilpailuun valmistautumisen olemme aloittaneet jo heti tammikuussa kun ensimmäiset tiedot tulevasta kilpailusta ovat meille kantautuneet. Silloin emme kuitenkaan vielä ole tienneet mitään tulevista kilpailutehtävistä, joten valmistautuminen on tarkoittanut mahdollisimman monipuolista tutustumista erilaisiin nettilähteisiin, erilaisia rakenteluhaasteita ja ohjelmointiharjoittelua. Team4Roboticsin jäsenet Jeremiah ja Eemil ovat myös pyrkineet monipuolistamaan omaa osaamistaan.

 

 

 

 

 

 

 

Aiemmin CAD-mallintamisesta lähes yksin vastannut Jeremiah on opettanut Eemiliä tällä saralla, kun taas ohjelmointiharjoittelussa osat ovat olleet toisinpäin. Kaiken kaikkiaan valmistautuminen on ollut hyvin omatoimista ja aikuisen näkökulmasta katsoen nämä nuoret miehet ovat ottaneet itse jo hyvin kypsällä tavalla vastuuta niin valmistautumisestaan kuin kehittymisestäänkin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeremiah Allred

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eemil Lähteenmäki

Kilpailun ennakkotehtävä julkaistiin vasta 11.4., joten varsinainen valmistautuminen on aloitettu vasta sen jälkeen. Ennakkotehtävän julkaisun jälkeen valmistautuminen on keskittynyt ennen kaikkea värilajittelijan kanssa työskentelemiseen.

”Tehtävänä on suunnitella, valmistaa ja ohjelmoida sekä mallintaa CAD-ohjelmalla värillisiä VEX-palloja tunnistava ja lajitteleva robotiikkajärjestelmä ja laatia tuotekehitysprosessia kuvaava Engineering Notebook, joka tulee esitellä kilpailupaikalla tuomaristolle 10-15 minuutin pituisena presentaationa.

Osallistujien tulee perehtyä huolellisesti VEX IQ -värianturin käyttöön. Värianturia tarvitaan myös varsinaisen kilpailutehtävän toteuttamisessa”

Sattumalta tehtävässä on jo paljon tuttuja elementtejä. Vex-pallojen parissa olemme työskennelleet jo viime kevään ITK-päivien yhteydessä, jolloin tutustuimme myös värianturin käyttöön. Tällöin emme kuitenkaan saaneet värianturia toimimaan mieleisellämme tavalla. Värianturiteemaan Jeremiah ja Eemil olivat kuitenkin omatoimisesti palanneet suunnitellessaan harjoitusmielessä tämän vuoden Ringmaster -pelihaasteeseen robottia, joka lajittelisi renkaita värin mukaan. Tässä hiukan Vex-palloja kerhomme oppilaiden rakentamalla, tässä kohtaa vielä keskeneräisellä palloradalla.

Toki kilpailutehtävää ajatellen on myös monta uutta asiaa otettavana haltuun. Ringmasterissa värilajittelijan oli ollut tarpeen tunnistaa vain kolme väriä nyt tarvittavan viiden värin sijaan. Myös kilpailuohjeissa määritelty CAD-mallinnusohjelma oli ennalta vieras. Lisäksi ennakkotehtävän perusteella ei tietenkään voinut kovin paljon vielä päätellä tulevasta virallisesta kilpailutehtävästä, joten valmistautumisen tulisi olla mahdollisimman monipuolista.

Nyt kun kilpailu-urakka on enää muutaman vuorokauden päässä, voidaan jo hiukan nähdä mitä kuluneeseen neljän ja puolen viikon mittaiseen valmistautumisrupeamaan on kuulunut. Ensinnäkin aikaa valmistautumiseen on kulunut kymmeniä tunteja. Tämä siis tietenkin normaalin koulutyön, harrastusten ja  muiden robottiprojektien ohella. Työtä on ollut paljon ja suuri osa työstä on ollut nimenomaan erilaisten ongelmien selvittämistä ja ratkaisuiden etsimistä. Jo pelkästään Engineering Notebookin kasaaminen on ollut valtaisa urakka, siinä on nimittäin jo tässä vaiheessa 46 sivua tekstiä, kuvia ja taulukoita. Ja lisää on vielä luvassa ennen maanantaita.  Viiden värin lajittelijan rakentamisen lisäksi Eemil ja Jeremiah ovat mallintaneet sen CAD-ohjelmalla, testanneet ja hioneet varsinkin ohjelmointia lukemattomia kertoja, sekä rakentaneet ja ohjelmoineet kaksi muutakin värilajittelijaa. Tällä hetkellä nämä nuoret ovat niin valmiita kilpailuun kuin vain olla voi. Tiistaiaamuna Tampereella Taitaja-kilpailijoiden joukossa seisookin kaksi hyvin valmistautunutta ja tunnetusti rautahermoista riihimäkeläiskilpailijaa.

#ROBOHARJU: Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun robottikerhossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. Riihimäellä järjestetään kolmannet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut 10.-11.01. 2019. Kaksi kerhon joukkuetta osallistui 29.4.-1.5. 2018 Vex IQ -robotiikan MM-kilpailuihin Kentuckyyn. Roboharjun joukkue Team4Robotics on valittu kilpailemaan 14.-17.5. pidettävään Taitaja-tapahtumaan, jossa he osallistuvat Junior Mobile Robotics -sarjaan. Kerhon toiminnasta vastaavat opettajat Sari Lahti ja Reetta Viitanen