Sihy: Huikeat VEX IQ 2018 SM -kilpailut

Yläkoulujen Excellence Award voittajajoukkue Team Mountain Orimattilan yhteiskoulusta

Tänä vuonna Riihimäen Urheilutalolla pidetyissä VEX IQ robotiikan SM -kilpailuissa taso oli kaikilla osa-alueilla viime vuotista selvästi laajempi ja korkeampi. Robotit ja niiden rakenneratkaisut olivat huomattavasti kehittyneempiä. Samoin roboteista laaditut kirjalliset dokumentit sekä tuomarihaastattelujen kautta saatu informaatio osoittivat, että ala- ja yläkouluikäiset oppilaat kykenevät ryhmänä ratkaisemaan moniulotteisia ja kompleksisia mekaniikkaan sekä ohjelmointiin liittyviä ongelmia.

Varsinaisiin SM -kilpailuihin osallistui 26 joukkuetta ja samaan aikaan pidettyihin Suomi Viro ystävyysotteluihin kymmenen joukkuetta. Kahden päivän  tapahtumaan osallistui yhteensä yli 100 oppilasta, jotka tekivät yli 420 kilpailusuoritusta. Tänä vuonna kilpailut keräsivät kiitettävästi yleisöä niin tapahtumapaikalle kuin internettiin. Perjantaina kilpailuja katsottiin netin välityksellä yli 11200 kertaa.

VEX IQ haastekilpailuissa on omat sarjansa alakouluille ja yläkouluille, mutta samat kaksi haastekilpailutehtävää; tiimihaaste ja taitohaaste. Taitohaastekilpailu koostuu käsiajotehtävästä ja ohjelmointitehtävästä.

Tiimihaaste on pääkilpailulaji, jossa kaksi joukkuetta muodostavat tiimiparin. Kummallakin joukkueella on yksi robotti. Joukkueet eivät koskaan kilpaile toisiaan vastaan, vaan pyrkivät yhteistyössä ansaitsemaan itse suunnittelemillaan ja rakentamillaan roboteilla mahdollisimman paljon pisteitä 60 sekunnin mittaisen suorituksen aikana.

SM -kilpailuissa jokaiselle joukkueelle arvotiin kahdeksan tiimiparia, jolloin jokainen joukkue suoritti kahdeksan tiimihaastetta. Näistä tiimihaasteista kilpailupisteisiin otettiin mukaan kuusi parasta tiimiparisuoritusta. Tänä vuonna tiimihaasteen voittivat Riihimäen Harjunrinteen koulun ja Orimattilan yhteiskoulun joukkueista muodostunut tiimipari. Toiseksi tuli vain yhden pisteen erolla Oulun normaalikoulun ja Orimattilan yhteiskoulun joukkueista muodostunut tiimipari. Kansainvälisellä rankinglistalla tiimihaastekilpailutulokset kestävät vertailun minkä tahansa maan mestaruuskilpailujen kanssa.

Alakoulujen Excellence Award voittajajoukkue The Three Musketeers
Harjunrinteen koulusta Riihimäeltä

VEX IQ SM -mestareiksi ala- ja yläkoulusarjoissa julistettiin joukkue, jonka kokonaismenestys oli paras seuraavilla osa-alueilla: haastekilpailutehtävissä, tuomarihaastatteluissa, robotin teknisessä toteutuksessa, robotista laaditussa kirjallisessa raportissa, joukkueen yhteistyössä ja innostuksessa. Mestarit saavat osallistumisoikeuden keväällä USA:ssa pidettäviin VEX IQ robotiikan MM -kilpailuihin.

Käsiajo- ja ohjelmointitehtävistä muodostuvan taitohaasteen  voitti tänä vuonna Harjunrinteen koulun 6. luokan tytöistä koostuva The Three Musketeers joukkue. Joukkueen saama 216 pistettä on tällä hetkellä alakoulujen maailmantilastossa sijalla 30.

Yläkoulusarjan parhaan tiimin Exellence Award palkinnon voitti tänä vuonna Orimattilan yhteiskoulun Team Mountain, johon kuuluivat Hiski Rönkkönen, Eetu Tanskanen ja Tilda Heikkilä.

Vastaavasti alakoulusarjan parhaan tiimin Exellence Award palkinnon voitti tänä vuonna Harjunrinteen koulun The Three Musketeers joukkue, johon kuuluivat Aada-Sofia Särkkä, Oona Lehtinen ja Matilda Ahola.

Toivon, että tänä vuonna saamme järjestettyä MM-kilpailujen matkarahoituksen ala- ja   yläkoulujoukkueille. Lupaan toimia aktiivisesti matkan perus- ja sponsorirahoituksen saamiseksi. Harjunrinteen koulun joukkueella on suoritusten perusteella erinomaiset mahdollisuudet menestyä keväällä USA:n Louisvillessä, Kentuckyssa pidettävissä maailmanmestaruuskilpailuissa.

Esa Santakallio

Kirjoittaja on Riihimäen kaupungin sivistysjohtaja. Sihy-blogissa kerrotaan sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialueen monipuolisesta toiminnasta.  Sivistys ja hyvinvointi järjestää varhaiskasvatusta sekä esi- ja perusopetusta noin 4 000 lapselle. Lisäksi Riihimäellä annetaan lukiokoulutusta päivä- ja aikuislukiossa. Koulutustarjontaan kuuluvat myös kansalaisopiston, Lasten ja nuorten taidekoulun sekä musiikkiopiston opinnot ja kurssit. Myös kaupungin kirjasto,  ruokapalvelut, museot sekä kulttuuri- ja liikunta ovat osa sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluita.