Riihimäen lukion äidinkielen mediakurssi: Riihimäki-ryhmä – riihimäkeläisten ilmoitustaulu ja taistelutanner

Facebookin Riihimäki-ryhmä lienee tuttu suurelle osalle riihimäkeläisistä. Joillekin se voi olla ilmoitustaulu netissä, toiselle mainostusväylä, joka kerää parhaimmillaan 11 000 silmäparia. Ryhmä on avoin luettavaksi kenelle tahansa, postauksien lukijoiden määrää on mahdoton siis arvioida. Valitettavasti ryhmää selatessa näkee, että osa Riihimäki-sidonnaisista ryhmäläisistä käyttää ryhmää jopa kyseenalaisiin tarkoituksiin.

Ryhmässä päivitetään joka tunti jotakin uutta – suurin osa julkaisijoista on nykyisiä tai entisiä riihimäkeläisiä. Myös paikallislehti Aamuposti linkkaa tuoreita juttujaan ryhmään. Ehkäpä Riihimäki-ryhmä on ainoa väylä, joka kerää suuren määrän riihimäkeläisiä lukemaan kaupungistaan ja kokoaa keskustelemaan siitä yhdessä. Ryhmässä kieltämättä puidaan eniten negatiivisia asioita. Milloin mopoilijat ovat vieneet vauvan yöunet, milloin keskusta-alueelta on löytynyt huumeruisku. Paljon kritiikkiä saavat myös paikalliset yritykset.

Yrityksille ja yksityisille risuja ja ruusuja

Ryhmässä yrityksensä tai itsensä edustaminen voi ollakin karhunpalvelus. Yksi ryhmässä jaettu negatiivinen kokemus yksittäisestä yrityksestä voi poikia boikotin myös monilta muilta riihimäkeläisiltä. Toisaalta ryhmä tarjoaa myös väylän kehua saamaansa iloista asiakaspalvelua paikallisessa yrityksessä. Tällainen palaute on varsinkin pienille paikallisyrityksille mittaamattoman arvokasta.

Ryhmää selatessa huomaa sen olevan useassa tapauksessa jaettu kahteen puoleen. Aikuinen valittaa nuorten huonosta käytöksestä S-marketin edustalla. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin valveutuneita somenkäyttäjiä, joten vastaus valitukseen saattaa ilmestyä sekunneissa. Tästä voikin syntyä kaksintaistelu tuntemattomien aikuisten sekä lasten välille. Kiihkoissaan olevat silmäparit eivät jätä Facebook-draamaa huomioimatta.

Jopa helsinkiläiset lukijoina – huumorin takia

Riihimäen muovaamme me riihimäkeläiset. Me päätämme julkisuuskuvastamme, stereotypioistamme sekä tyylistämme asuttaa Riihimäki. Tämä kannattaa aina muistaa myös somessa. Riihimäki-ryhmällä on kieltämättä huumoriarvoa, jonka jo moni ulkopaikkakuntalainen on huomannut. Senpä takia on muistettava, että edes Riihimäki-ryhmään ei kannata suoltaa mitä tahansa, solvata tai ilkeillä. Ryhmän ansiosta naapurisi, työnantajasi ja tuntematon kassaneiti saattaa tietää sinusta yhtä ja toista.

Antonia Gisselberg

Kirjoittaja on äidinkielen mediakurssilainen Riihimäen lukiosta.