Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus 3.11.

• Tervetuloa nettipäiväkirjan pariin. Tällä viikolla keskustelua on ohjannut talousarvio, ja eilen valmistui kaupunginjohtajan ehdotus talousarvioksi. Avaan nyt tässä ehdotusta.
  • Aivan tähän alkuun haluan todeta, että esityksessä oleva teatterin lakkauttaminen ei tarkoita sitä, että teatteri olisi toiminut huonosti. Talouden näkökulmasta teatteri on helposti sopeutettava kohde.
  • Ehdotuksessa on otettu kantaa myös muihin kulttuuripalveluihin sekä liikuntapalveluihin. Se sisältää myös 120 henkilötyövuoden vähentämisen kolmen vuoden aikana. Jotta tähän päästään, se vaatii työn modernisoimista ja erilaista johtamista. Kaupunginvaltuusto on aiemmin päättänyt, että kokonaisvaltaisia irtosanomisia tai lomautuksia ei tehdä. Kaupungilla on uusia investointeja, joita lykätään. Esimerkiksi Peltosaaren koulu siirtyy entisen kauppaoppilaitoksen tiloihin, kun Uramon koulu valmistuu.
  • Talouden sopeuttamisen aikataulu on nopea, koska arviota tehdessä ei oltu päästy tasapainoon. Toimialueilta alkoi tulla hyviä ehdotuksia vasta viime vaiheissa.
  • Riihimäki kuuluu velkaisimpien kuntien joukkoon. Meillä ei ole mahdollista panostaa vetovoimatekijöihin, ennen kuin talous on tasapainossa. Riihimäki ei ole tilanteessa poikkeus.
  • Talouden tasapainottaminen on vaikeaa, koska aina löytyy perusteluja puolesta ja vastaan. Minun tehtäväni on löytää kestäviä ratkaisuja, jotta talousvaikeuksista päästään eroon. On tehtävä valintoja, mistä luovutaan ja mitä parannetaan. Kannusta kaikkia miettimään realistisia vaihtoehtoja.
  • Talousarvion teko jatkuu maanantaina kaupunginhallituksen ja siitä viikon päästä kaupunginvaltuuston kanssa.

Kaupunginjohtajan videot