Roboharju: uutta ilmassa

Uusi lukuvuosi ja pelihaaste, uusia joukkueita ja aivan uuden tyyppisiä tilaisuuksia.

Viime keväänä esitelty uusi pelihaaste RINGMASTER on jo havaittu ensi arvion mukaisesti erityisen haastavaksi. Kun aiempien vuosien haasteissa on valmiin ohjeen mukaan rakennetulla Clawbot –robotilla on saattanut pärjätä jo ainakin keskinkertaisesti, niin tänä vuonna mallirobotin muokkaaminen on täysin välttämätöntä. Valmiin robotin kauhalla ei nimittäin pelissä käytettäviä rinkuloita saa poimittua. Onneksi kerholaiset eivät ole jääneet tässäkään kohtaa neuvottomiksi. Robotin suunnittelu ja ideoiden testauksen tärkeys on korostunut aiempia vuosia enemmän, mikä on pelkästään positiivista. Joukkueet ovat myös kehittyneet taitaviksi hyödyntämään erilaisia keskustelupalstoja ja muiden omista kokeiluistaan ja roboteistaan jakamia videoita. Näiden perusteella omia ideoita on kehitelty ja jalostettu vastaamaan uudentyyppiseen haasteeseen.

Vanhojen tuttujen joukkueiden lisäksi Harjunrinteellä on päästy nauttimaan aivan ennen näkemättömästä innostuksesta robotiikkaa kohtaan. Kuudesluokkalaisista on koottu peräti kolme robotiikan valinnaisaineryhmää ja kerhossa on toistakymmentä uutta kutosluokan joukkuetta.

Jotta voimme vastata tähän huikeaan innostukseen tarvitsemme tietenkin asiansa osaavia opettajia. Riihimäkeläisopettajille onkin jo syksyn aikana tarjolla täydennyskoulutusta robotiikassa. Riihimäki on myös ottamassa huikean askeleen robotiikan opetuksen kärkikuntana, kun robotiikan opetussuunnitelma tänä syksynä valmistuu. Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että kaikki 3.-9. luokkien oppilaat tulevat viimeistään ensi syksynä opiskelemaan paitsi robotiikkaa ja ohjelmointia, myös robottien avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että robotiikan oppimisympäristön mahdollisuuksia tullaan hyödyntämään esimerkiksi matematiikan, fysiikan, ympäristöopin ja käsityön oppitunneilla! Tästä aiheesta voit lukea lisää esimerkiksi sivistystoimenjohtaja Esa Santakallion artikkelista viime kesäkuulta. Löydät sen täältä.

Ensimmäiset kuudesluokkalaisten robotit ovat jo valmiita!

Lukuvuoden 2017-2018 kerhotoiminta tulee pitämään sisällään ainakin osallistumisen Robotex –turnaukseen Virossa, viralliset SM-kilpailut kotoisasti Riihimäellä, sekä ainakin yhden joukkueen kohdalla upean tilaisuuden edustaa Riihimäkeä ja Harjunrinnettä Abu Dhabissa ammattitaidon MM-kisoissa! Erityisesti tästä viimeisestä tulette kuulemaan lisää pian!!

#ROBOHARJU: Harjunrinteen robottikerhossa opiskellaan VEX IQ robotiikan oppimisympäristön avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Tammikuussa 2018 Riihimäellä järjestetään toiset viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut.