Roboharju: edustustehtäviä maailmalla

Olemme saanet robokerhossa huomata, että robotiikkaharrastus vie paitsi mukanaan, myös tarjoaa usein yllättäviä tilaisuuksia. Tänä syksynä tällainen yllättävä tilaisuus tarjoutui ysiluokkalaisille konkareillemme, Jeremiahille ja Eemilille. He nimittäin ovat tänään, perjantaina lähteneet tavallisen syyslomailun sijaan kisamatkalle Abu Dhabiin!

Nämä nuoret miehet kilpailevat ensi viikolla robotiikan JuniorSkillsissä.

Kilpailuun valmistautumisaikaa on ollut vain muutama kuukausi, joten työtahti on ollut tiukka. Pojat ovat käyttäneet vapaa aikaansa yli 200 tuntia ollakseen valmiita muutaman päivän päästä alkavaan koitokseen. Nyt kaikki on valmista, ja joukkue on lähtenyt matkaan.

Kisarobotti ei tällä kertaa matkusta joukkueen mukana, sillä robotin rakentaminen on osa kilpailusuoritusta. Pojat ovat etukäteen suunnitelleet kilpailurobottinsa ja harjoitelleet sen rakentamista, sekä mallintaneet robottinsa CAD-ohjelmalla.

Kisafiilis on tällä viikolla ollut jo korkealla ja pojat ovat odottaneet malttamattomina matkalle lähtöä ja itse kilpailua.

”On tietenkin hienoa päästä edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin ja päästä näkemään muita robotiikasta kiinnostuneita nuoria. Kilpailumatkoilla myös saa aina uusia ideoita ja saa lisää innostusta omaan tekemiseen”, pojat perustelevat kuin yhdestä suusta.

Eemil ja Jeremiah eivät tyypilliseen tapaansa ole vaikuttaneet jännittyneiltä, vaan ennemminkin rennoilta ja leppoisilta. Kisatilanteessakin jännitys poikien mukaan pysyy hallinnassa tiukan kisasuoritukseen keskittymisen avulla. Poikia auttaa varmasti myös se, että he ovat jo olleet mukana monenlaisissa robotiikan kilpailu- ja edustustehtävissä.

”Voittoa lähdetään tietenkin tavoittelemaan.”, toteaa Eemil virnistäen kysyttäessä virallista kilpailutavoitetta. Tiedossa kuitenkin on, että taso on maailmalla kova ja robotiikan opetuksessa ollaan monissa maissa Suomea huomattavasti pidemmällä.

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee lokakuussa Abu Dhabissa eri ammattialojen MM-mitaleista. WorldSkills on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa tuhat nuorta kilpailee kaikkiaan 50 eri lajissa. Jere ja Eemil ovat siis erittäin isossa ja tasokkaassa tapahtumassa mukana.

WorldSkills-kilpailun yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa myös JuniorSkills-kilpailu. Kyseessä on pilottiprojekti, joka mahdollistaa nyt ensimmäisen kerran 14–16-vuotiaiden peruskouluikäisten osallistumisen WorldSkills-ammattitaitokilpailuun. Lajeja on kolme ja Suomen kahden oppilaan tiimi kilpailee lajissa: Junior Mobile Robotics. Lajiin osallistuu kahdeksan tiimiä: neljä Venäjältä, kaksi Valko-Venäjältä, yksi Englannista sekä yksi Suomesta.

Toivotamme tietenkin lahjakkaille nuorille miehille onnistunutta matkaa ja onnea itse kilpailuun!!

Junior Skillsistä voit lukea lisää täältä.

Ammattitaitomaajoukkueen esittelyn löydät täältä.

Ja poikien kisamatkaa pääset seuraamaan Roboedun sivuilta täältä.

#ROBOHARJU: Harjunrinteen robottikerhossa opiskellaan VEX IQ robotiikan oppimisympäristön avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Tammikuussa 2018 Riihimäellä järjestetään toiset viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut.