[entry-title permalink="0"]

XyliMind valmistaa Hammaskeiju-ksylitolipastilleja Mattilan teollisuusalueella. Kuva Teemu Heikkilä.

Ksylitolipastillit lähtevät maailmalle – Riihimäeltä käsin.

Vuonna 2014 Pertti Könkö löi tehtaan ovet kiinni – tarkemmin kerrottuna Rajamäellä sijainneen teknokemian- ja etikkatehtaan ovet. Könkö oli johtanut tehdasta vuosia,  ja nyt tehtaan omistaja Berner oli päättänyt siirtää yksikön Heinävedelle. Könkö ei ollut valmis muuttamaan ja jäi työttömäksi. Samaan aikaan Könkön vanhemmat törmäsivät poikansa tuttavaan yli 30 vuoden takaa, hänen entiseen kesätyöpomoonsa Paavo Kuuselaan.

Kuuselalla oli kokemusta bisneksestä ksylitolin ympärillä, sillä hän oli aikoinaan ollut mukana perustamassa ksylitolipastelleja valmistavaa yritystä, joka myytiin Fazerille. Nyt Kuusela ja Könkö istuvat alas miettimään tulevaisuutta ja päättivät aloittaa yritystoiminnan yhdessä. Syntyi Hammaskeiju-ksylitolipastilleja valmistava XyliMind Oy, jonka tilat sijaitsevat Riihimäen Mattilan teollisuusalueella.

Enemmän ksylitolia, vähemmän lisäaineita.

Hammaskeiju-pastillien idea on selkeä: enemmän ksylitolia, vähemmän lisäaineita.
”Hammaskeijun pastilleissa ei ole väriaineita, ei sakeuttamisaineita, eikä muita makeuttajia ksylitolin lisäksi”, Könkö kertoo. ”Poikkeuksena on luomumarjajauheita sisältävät pastillit, joissa on marjojen omaa sokeria.”

Ksylitolipastillibisneksellä on Suomessa tilausta. Tietoa ksylitolin terveysvaikutuksista on hyvin saatavilla ja isoja tilaajia Hammaskeiju-pastilleille ovat muun muassa päiväkodit.
”Nykyisin hammaslääkärit suosittelevat pastilleja purukumin sijaan”, Könkö sanoo.

Tämä siksi, että purukumin jauhaminen voi johtaa ongelmiin leukanivelissä. Pastillien puolella on myös tarve vähentää jätteen määrää, ja erityisesti Hammaskeijun, sillä Hammaskeiju-pastilleja voi ostaa 700 gramman pusseissa. Se on ympäristöystävällisempää kuin pienet muovipurkit, joissa ksylitolipastilleja on totuttu näkemään.

Tulevaisuus on ulkomailla.

XyliMindin tulevaisuuden tähtäin on kuitenkin selvästi ulkomailla.
”Tällä hetkellä ksylitoli tunnetaan hyvin Japanissa, Etelä-Koreassa ja Suomessa”, Könkö sanoo.

Nyt XyliMindilla on jo yhteistyökumppaneita muun muassa Virossa ja Taiwanissa. Ksylitoli keksittiin aikoinaan Saksassa, sen teollinen valmistus Suomessa ja olisikin hienoa, jos ksylitolipastillien maailmanvalloitus alkaisi Riihimäeltä.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä