Liikkujan viikko: Koululaiset liikenteessä

Kuvassa vasemmalta Viljo ja Otso.

Suurin yksittäinen vaaranpaikka koulujen lähellä on monien eri tutkimuksien (tekijänä esimerkiksi HAMKin opiskelijat) mukaan saattoliikenne. Juuri ennen kellojen soittoa tuodaan lapsia ruuhkaksi asti kouluun, ja siinä onkin riski olla huomaamatta jalankulkijaa tai toisin päin eli jalankulkija tai pyöräilijä ei otakaan huomioon, että auto voi lähteä yllättäen liikkeelle. Liikunnan ja liikenneturvallisuuden kannalta on hyvin helppo suositella koululaisille, ja toki muillekin, munamankelia tai apostolin kyytiä koulumatkojen taittamiseen.

Suurin vaarapaikka on saattoliikenne.

Matka lähikouluihin on yleensä maltillinen, ja se taittuu etenkin pyörien päällä suitsaitsukkelaan. Ekaluokkalaisille on tähän mennessä Lasitehtaan koulussa suositeltu koulumatkakävelyä, mutta laitakaupungin kollegoiden kanssa keskusteltuani olenkin päätynyt siihen, että suosittelemme liikenneharjoittelua. Ekaluokkalaisetkin voivat siis tulla kouluun polkupyörällä, kunhan reitti on vanhempien kanssa harjoiteltu hyvin, ja lapsi on tarkkana liikenteessä, vaikka porukassa olisikin monta muuta lasta.

– Hyvältä näyttää. Fillareilla, potkulaudoilla sekä kävellen taittuvat matkat leppoisasti ja ripeästi. Reippaan aamulenkin jälkeen on myös energiaa purettu ja jaksaa keskittyä, ja toisaalta on myös virkeyttä ryhtyä alkaviin hommiin. (Myös aamupala on todella tärkeä koko koulupäivän jaksamisen kannalta!), toteaa Hannele Laurila, Viljon (1.lk) ja Otson (2.lk) äiti, potkulaudan vielä olevan polkupyörää turvallisempi vaihtoehto vilkkaalle ekaluokkalaiselle, joten pojat potkuttelevat koulumatkat laudoillaan.

Katso aina, että autoa ei ole tulossa.

Liikennesäännöt ovat ikuinen muistuttelun ja opettelun aihe. Koulussa niitä kerrataan ja muistutetaan, ja useissa kodeissakin palautellaan erilaisia väistämissääntöjä mieliin. Tärkein sääntö on kuitenkin se, että vaikka olisi kuinka oma vuoro ylittää katu, on katsottava, ettei auto ole juuri tulossa samaan kohtaan. Kevyenliikenteen kulkijan on aina parempi väistää. Liikennesääntöjen kertaamiseen sopivat nyt syksyllä mainiosti esimerkiksi viikko 37, liikenneviikko, sekä viikko 38, liikkujan viikko.

Liikenneviikolla harjoitellaan monissa kouluissa pyörätaitoratoja, tutkitaan lähiympäristön liikennemerkkejä sekä pidetään polkupyörätarkastuksia. Liikkujan viikolla muistutellaan samoista asioista ja laajennetaan tietoisuutta julkisen liikenteen mahdollisuuksista sekä pyöräillään Autottoman päivän tapahtumaan vanhalle torille 22.9. Myöhemmin syksyllä koulussamme on vielä Pysähdy-Katso-Vilkuta -teemapäivä raskaan liikenteen varomisen harjoitteluun yhteistyössä HF-Autohuollon ja Oklinen kanssa.

Muistakaahan käyttää huomioliivejä ahkerasti, niin näytte liikenteessä valoisallakin ajalla paljon paremmin kuin ilman liivejä. Ja heijastimet heilumaan kaikille, sillä aamut hämärtyvät jo kovaa tahtia syksyn edetessä. Ihania pyöräilyitä ja muita reippaita koulumatkoja kaikille!

PS. Autoilijat; ”Sinä teet suojatien.”

Tekstin on kirjoittanut Sirkka Ojaniemi, Lasitehtaan koulun rehtori