Vähemmän ruokaa roskiin

Jo pienetkin lapset osaavat hyvin määritellä, miten paljon he jaksavat syödä., Kuva Teemu Heikkilä

Riihimäen kouluissa ja päiväkodeissa tarkkaillaan ruokahävikin määrää. Tulokset ovat myönteisiä ja niiden avulla säästetään rahaa ja luontoa.

Riihimäen kaupungin ruokapalveluiden esimies Eija Nieminen katsoo tilastoja. Keväällä 2016 Haapahuhdan alakoulusta tuli ruokahävikkiä noin 550 kiloa. Keväällä 2017 hävikin määrä oli 210 kiloa.

Siinä on aihetta hymyyn. Kun ruokahävikin määrä pienenee, säästyy rahaa ja luontoa.

Kun ruokahävikin määrä pienee, säästyy rahaa ja luontoa.

Miten tässä on onnistuttu?

Kolme vuotta sitten Riihimäen kaupungin kouluissa alettiin seurata ruokahävikkiä. Jokaisen päivän päätteeksi hävikin määrä on arvioitu ja ilmoitettu.

Tällä viikolla Riihimäen päiväkodeissakin on vietetty hävikkiviikkoa. Viikon tarkoitus on nostaa niin päiväkotien lasten, perheiden kuin henkilökunnankin tieto- ja taitotasoa ruokahävikin pienentämisessä.

Kaksi tärkeää konstia.

Nieminen nostaa esille kaksi tärkeää konstia.

”Lapset saavat itse annostella ruokansa. Jo pienetkin lapset osaavat hyvin määritellä, miten paljon he jaksavat syödä”, Nieminen kertoo ensimmäisen konstin.

”Tämä kuulostaa nyt hassulta, mutta kun laittaa pienemmän biojäteastian, niin silloin myös hävikkiä tulee vähemmän”, kuuluu toinen konsti.

Ruokahävikin ennustettavuus hankalaa.

Tämän syksyn ajan päiväkodeissa seurataankin joka kuukausi yhden viikon ajan ruokahävikin määrää ja loppuvuodesta neuvotellaan siitä, miten hävikin pienentämiseen löytyisi pysyviä ratkaisuja. Riihimäen kouluille ja päiväkodeilla kuljetetaan päivittäin noin 4 500 ruoka-annosta, joten kyse on isoista määristä ruokaa. Kouluilla asiassa on onnistuttu jo hyvin, mutta päiväkodeissa on omat haasteensa.

”Päiväkodeilla osastoille jaetaan ruokaa erikseen. Vaatii kokemusta ymmärtää, kuinka paljon ruokaa milläkin osastolla kuluu. Määrät voivat vaihdella suurestikin”, Nieminen kertoo.

Erityinen haaste niin koulu- kuin päiväkotimaailmassakin on se, että ruokatilaukset tehdään kaksi viikkoa etukäteen, mutta asiakkaiden määrän ennustettavuus etukäteen on hankalaa. Yksi kunnon flunssa- tai vatsatautiepidemia saattaa vähentää ruoan menekkiä valtavat määrät.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä