Uraputkessa

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kannustaa nopeisiin liikkeisiin ja muutoksiin.

Googlaamalla voi löytää vuonna 2008 kirjoitetun Ylioppilaslehden artikkelin, jonka päätähtenä on Sulkavan kunnanjohtaja Sami Sulkko. Artikkeliin Sulkko päätyi, sillä 30-vuotiaana hän oli sillä hetkellä Suomen nuorin pestissään.

Tänä vuonna Sulkko täyttää 40 vuotta ja viime syksystä asti hän on ollut kaupunginjohtajana Riihimäellä.
”Sama palo minulla on tähän hommaan vieläkin kuin silloin yli kymmenen vuotta sitten”, Sulkko vakuuttaa.

Riihimäki on osoittautunut mielenkiintoisemmaksi kuin osasin odottaa.

Sulkon mielestä Riihimäen helmiä ovat selkeä kaupunkimaisuus.
”Täällä on palvelurakenne, tämä ei ole vain nukkumalähiö.”

Sijainti.
”Täältä voi käydä pääkaupunkiseudulla vaikka useamman kerran päivässä, jos on tarve.”

Museot.
”On poikkeuksellista, että 30 000 asukkaan kaupungissa on useita merkittäviä museoita, sekä teatteri ja Suomen suurin nuorisoteatteri. Moni pikkukaupunki on meille siitä kateellinen.”

Lisäksi Sulkko näkee Riihimäen paikkana, joka voi kehittyä oikeasti ympäristöystävälliseksi kaupungiksi.
”Täällä on erinomaiset mahdollisuudet kehittää kaupungista hiilineutraali.”

Suurimmat haasteet liittyvät rahaan

Ongelmiensa puolesta Riihimäki on samassa veneessä kuin suuri osa Suomesta: Suurimmat haasteet liittyvät rahaan. Budjettivajetta Sulkko haluaa korjata modernisoimalla toimintoja ja ottamalla kaupunkilaiset mukaan suunnitteluun, eli antamaan palautetta sekä kehittämisajatuksia.

Tämä edellyttää ketterää ja uudenlaista, oikeaan tulosvastuuseen perustuvaa johtamisjärjestelmää. ”Hallinnoinnista pitää päästä oikeaan johtamiseen. Siiloista pitää pyrkiä eroon. Poikkihallinnollisuus ja jatkuva toiminnan parantaminen asiakasrajapinnan tehtävissä luo pohjan uusiin ratkaisuihin. Kaikkiin nykyisiin palveluihin ja toimintatapoihin ei liity odotuksia, siksi vuorovaikutus on tärkeää. Digitalisaatiossa Riihimäki on jälkijunassa. Digitalisaatio muuttaa maailmaa, mutta luo myös edellytyksiä tehokkaammalle julkisen sektorin toiminnalle”, Sulkko sanoo ja muistuttaa, että kaupungin 7,5 miljoonan euron sopeutustarve edellyttää myös oikeita leikkauksia.

Läpinäkyvä muutosjohtaja

Seinäjoelta kotoisin oleva Sulkko tunnetaan innokkaana muutosjohtajana.
”Oma profiilini johtajana on nopeus, mutta olen oppinut, että julkisella sektorilla asiat harvoin etenevät sitä vauhtia kuin itse haluaisi. Uskon kuitenkin, että isommat muutokset kannattaa tehdä nopeasti ja johtaa kuntoon, sillä jos niitä suunnitellaan vuosikausia, epävarmuuskertoimet kasvavat ja hyödyt vesittyvät.”

Sulkko on myös suhteellisen läpinäkyvä johtajana. Hän twiittaa ajatuksistaan ahkerasti, pitää videoblogia ja pyrkii tapamaan kaupunkilaisia erilaisissa tilaisuuksissa.
”Osallistun mielelläni moniin iltatilaisuuksiin, sillä niissä näkee ja kuulee miten paikalliset asioita kokevat.”

Työ ja vapaa-aika nivoutuvat Sulkon elämässä yhteen, siitä kertoo jo se, että hän on aina ollut valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa hänen työnsä sijaitsee. Kaikki kaupunginjohtajat eivät niin tee.
”Kerran vuodessa yritän kuitenkin juosta maratonin. Syksyisin käyn metsästämässä ja sillä on aika iso merkitys minulle, se on mindfulnessia parhaimmillaan”, hän sanoo.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä