Sivi: Tiesitkö nämä viisi faktaa kirjaston ikäihmisten palveluista?

Kirjakassit lähdössä asiakkaille.

Kaupunginkirjasto järjestää monenlaista toimintaa myös talon ulkopuolella. Ikäihmisten osuus väestöstä on kasvussa, joten heidät on tärkeää huomioida myös kirjaston palveluissa

1. Kirjat kotiin –palvelu valitsee ja vie lukumieltymysten mukaista luettavaa niille ikäihmisille, jotka eivät enää pääse itse kirjastoon. Vuonna 2016 kirjakasseissa kulki reilu 2000 kirjaa ja äänikirjaa koteihin.
  2. Kirjastopiirejä järjestetään neljässä eri vanhusten päivätoimintakeskuksessa ja palvelutalossa kerran kuukaudessa. Näin kirjallisuudesta pääsevät nauttimaan myös sellaiset ikäihmiset, jotka eivät enää kykene itse lukemaan. Kirjojen aiheet herättävät monesti omia muistoja, joista on antoisaa keskustella yhdessä.
  3. Tarjoamme erilaisille ikäihmisten ryhmille räätälöityjä kirjaesittelyjä. Alkuvuodesta 2017 teemana oli ”Sellaista on elämä” 8 kirjaa – 8 erilaista elämäntarinaa. Tarinoiden mausteena mukana on myös musiikkia ja aiheeseen liittyvää rekvisiittaa.
  4. Vapaaehtoistyönkeskus Virsussa on pyörinyt kirjaston järjestämä lukupiiri jo vuodesta  2009 lähtien. Joka kuukausi reilu kymmenen innokasta lukijaa kokoontuu keskustelemaan lukukokemuksistaan. Kirjallisuutta luetaan laidasta laitaan kotimaisista suosikeista ulkomaisiin klassikoihin.
  5. Syksyisin vietettävälle vanhusten viikolle on tehty jo monena vuonna oma virikkeellinen muistelutuokio, jonka kanssa kierretään koko viikko palvelutaloissa ja päivätoimintakeskuksissa. Lorut, tarinat, musiikit ja vanhat tavarat nostavat pintaan monenlaisia muistoja menneiltä ajoilta.

Jokaisen kirjahyllyssä on paikka
kirjoille joiden ohi on
kasvanut mutta joita ei voi
antaa pois.
Niiden lehtien välissä säilyy nuoruutemme
kuin puoliksi unohtuneena
kesäpäivänä prässätyt kukat.
Marion C. Garretty –

Ritva Kuisma ja Kirsi Kontuvirta

Kirjoittajat ovat erikoiskirjastovirkailija ja erikoiskirjastonhoitaja kaupunginkirjastosta. Sivi-blogissa kerrotaan sivistyspalveluiden monipuolisesta toiminnasta. Sivistystoimi järjestää varhaiskasvatusta sekä esi- ja perusopetusta noin 4 000 lapselle. Lisäksi Riihimäellä annetaan lukiokoulutusta päivä- ja aikuislukiossa. Koulutustarjontaan kuuluvat myös kansalaisopiston, Lasten ja nuorten taidekoulun sekä musiikkiopiston opinnot ja kurssit. Myös kaupungin kirjasto ja ruokapalvelut sekä kulttuuri- ja vapaa-aikakeskus museoineen ovat osa sivistystoimea.

Vuonna 2013 muistot kulkivat kahdessa matkalaukussa. Tässä aiheena pula-aika.

Vuoden 2013 toinen aihe oli kansakoulumuistot.

Vuoden 2014 aihe oli ”Löylyä lissää!” – saunamuistoja.

Vuoden 2015 aihe oli Muistojen lapsuus – lelut, leikit, lorut.

Vuoden 2016 aihe oli ”Seuraavana Riihimäki” – rautatiemuistoja.