Hattu kuin karkki

Little Maya on perheyritys, joka tekee tuotteet käsityönä Riihimäellä.

Riihimäkeläinen Little Maya myy lasten pipoja aina ulkomaille saakka.

Kolme vuotta sitten riihimäkeläinen Katja Mertkoski oli käännekohdassa. Lapsia hänellä oli kotona neljä. Merkoski oli päivät töissä rakennusalan yrityksessä, iltaisin hän pyöritti omaa bisnestään: Hän ompeli ja myi lasten pipoja Little Maya -brändillä Facebookissa.
”Sitten piti valita jompikumpi työ”, Mertkoski kertoo.

Liikkeessä on esillä satoja Little Mayan pipoja.

Hän valitsi Little Mayan. Ensin hän perusti oman verkkokaupan, ja noin vuosi sitten avautui kivijalkaliike Riihimäen Majakkaan. Liikkeessä on esillä satoja Little Mayan pipoja. Sieltä löytyy suositut ruusuke- ja rusettipipot, heijastinpipoja, printtipipoja ja muun muassa lippapipoja.

Myynnissä on myös muiden brändien kuten espanjalaisen Mayoralin ja tanskalaisten Hulabalun ja Miniymoan vaatteita, sekä ruotsalaisen JaBaDaBaDoon leluja. Lasten iloksi kaupassa on myös iso junarata ja leikkikeittiö, jossa touhuta.

Verkkokaupan kautta Little Mayan pipoja menee kaupaksi paitsi ympäri Suomen, myös esimerkiksi Ruotsiin, Baltian maihin ja Englantiin.
”Suunnitteilla on avata englanninkieliset internet-sivut”, Mertkoski kertoo.

Bloggarit haluavat tehdä yhteistyötä, ja jälleenmyyjät kysyneet pipoja myyntiin.

Oman putiikin avaaminen tuli ajankohtaiseksi, kun bisnes kasvoi ja pipojen ompelu kotona kävi hankalaksi.
”Kankaita alkoi olla joka puolella, sohvantaustat täynnä! Ja lisäksi, asiakkaat usein kysyivät, olisiko jotakin paikkaa, jossa pipoja pääsisi katselemaan ja kokeilemaan.”

Little Mayassa onkin käynyt asiakkaita esimerkiksi Hyvinkäältä, Tampereelta ja Helsingistä. Useat bloggarit haluavat tehdä yhteistyötä brändin kanssa ja myös jälleenmyyjät ovat kysyneet pipoja myyntiin. Nykyisin Little Mayassa työskentelee myös Katjan aviomies.
”Hän leikkaa pipot, minä ompelen”, Mertkoski kertoo.

Keväällä Little Maya on ensi kertaa mukana Messukeskuksen Lapsimessuilla. Se hieman jännittää Mertkosken perhettä. Sillä voi olla, että Majakankin tilat jäävät kohta pieneksi – ja uusi ompelijakin pitäisi palkata.

Little Maya, Kauppakuja 5, Kauppakeskus Majakka.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä