[entry-title permalink="0"]

Tenavateatteria voi harrastaa ilman jatkuvaa tarvetta kilpailla. Ilo on tarpeeksi.Kuva Teemu Heikkilä

Tenavateatterissa päiväkoti-ikäiset pääsevät jalostamaan leikistä teatteria.

Riihimäen Nuorisoteatteri on Suomen suurin lajissaan. Silti, noin vuosi sitten keväällä, Nuorisoteatterin henkilökunnasta tuntui, että jotain puuttuu. Nuorisoteatterin Lasten ja nuorten ryhmät täyttyivät hetkessä, aikuisillakin oli oma harrasteryhmänsä, mutta miten oli leikki-ikäisten laita?

Voisivatko leikki-ikäisetkin harrastaa teatteria?

Kelataan ajassa eteenpäin syksyyn 2016. On maanantai-iltapäivä ja Nuorisoteatterin tiloissa Riihimäen Majakassa opetussalissa juoksentelee hieman alle kymmenkunta leikki-ikäistä lasta. Nuorin heistä on kolmevuotias, vanhimmat viisivuotiaita. Tenavateatteri-ryhmän ohjaaja Jatta Harakkamäki pyytää jokaista lasta kertomaan oman nimensä.

”Suurin osa lapsista käy Tenavateatterissa säännöllisesti, mutta osa vain satunnaisesti”, Harakkamäki selittää.

Tällä kertaa Tenavateatterin aiheena on sirkus. Lapset kokeilevat muun muassa jonglöörausta ja temppurataa. Kun on nuorallakävelyn vuoro, jokainen saa esittää toisille pienen esityksen.

Yleisö tietysti taputtaa hurjasti.

Tänään Tenavateatterin lopuksi ohjaaja levittää lattialle jättimäisen paperin, johon jokainen piirtää erilaisia sirkukseen kuuluvia asioita. Huoneessa kuuluu iloinen rupattelu, ja pian paperilta löytyy niin leijona kuin pellekin.

Lapset ovat ottaneet Tenavateatterin ilolla vastaan.

”Teatteri sopii hyvin lapsille. Siinä yhdistyvät lapsille luontaiset asiat kuten leikki ja tarinankerronta. Kun nämä asiat viedään vain askel leikkiä pidemmälle, kyseessä onkin sitten teatteri”, Harakkamäki sanoo.

Teatteri sopii lapsille harrastukseksi myös sen takia, että sitä voi harrastaa ilman jatkuvaa tarvetta kilpailla tai kehittyä. Ilo on tarpeeksi.

Tenavateatteri Riihimäen Nuorisoteatterin tiloissa Majakassa maanantaisin klo 15.30-16.15. Hinta 6 euroa/kerta.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä