[entry-title permalink="0"]
Riihimäki lähti Oma ura -kokeiluun mukaan ensimmäisten joukossa. Kuva Teemu Heikkilä

Riihimäki lähti Oma ura -kokeiluun mukaan ensimmäisten joukossa. Kuva Teemu Heikkilä

Omaura on koululuokka, jossa oppilaat hakevat suuntaa tulevaisuudelleen työharjoitteluiden kautta.

Kun 1990-luvulla oltiin huolissaan syrjäytymisuhan alla olevista nuorista, luotiin yläkouluun sopiva Omaura-luokka. Riihimäki lähti kokeiluun ensimmäisten joukossa.

Käytännössä Omaura on työharjoittelupainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun. Omaurassa opiskelijat suorittavat vuodessa viisi viiden viikon mittaista työharjoittelua valitsemassaan kohteessa.
”Työharjoitteluita on tehty esimerkiksi päiväkodeissa, autokorjaamoissa ja keittiöissä”, kertoo Riihimäen Omaura-luokan opettaja Jani Heikkinen.

Jokaisella Omaura-oppilaalla on erityisopetuspäätös, jonka turvin he ovat Omauraan tulleet.
”Tämä on niille, joille jostain syystä perinteinen opetus ei sovellu – itse sanon, että kouluallergisia varten”, Heikkinen kertoo.

Oppilaat pääsevät tutustumaan eri aloihin.

Varsinaisia oppimis- tai käytöshäiriöitä harvalla Omaura-oppilaalla on, sillä työharjoittelut vaativat kurinalaisuutta, nopeahkoa oppimiskykyä ja sosiaalisia taitoja.
”Oppilailla pitää olla oma-aloitteisuutta ja rohkeutta, heidän pitää itse todella haluta tätä”, Heikkinen sanoo.

Työharjoittelussa oppilaat tekevät kuuden tunnin päiviä. He pääsevät tutustumaan eri aloihin ja niiden vaatimuksiin. Samalla esimerkiksi krooniset myöhästelijät saadaan kuriin, sillä työpaikoilla ajasta lipsumisia ei suvaita. Omauraan kuuluu olennaisesti myös perinteistä koulua tiiviimpi yhteistyö koulun ja kodin välillä.

Omaura pohjautuu amerikkalaiseen City as School -menetelmään. Yhdysvalloissa on kokonaisia City as School -kouluja, joista ensimmäinen aloitti toimintansa vuonna 1972. Menetelmän tarkoituksena on opettaa oppilaille taitojen ja tietojen lisäksi myös itseohjautuvuutta ja vastuunkantoa.

Monelle ollut viimeinen hetki saada opiskelut kuntoon.

Suomessa Omaura on luonut usealle oppilaalle vakaan pohjan josta ponnistaa elämässä eteenpäin. Tutkimusten mukaan Omaura-oppilaiden kiinnostus opiskelua kohtaan ja mahdollisuudet saada peruskoulun päättötodistus ovat selvästi kohonneet.

”Monelle opiskelijalle tämä on viimeinen hetki saada opiskelut kuntoon, jotta tulevaisuudessa pääsee opiskelemaan haluamalleen alalle”, Heikkinen sanoo.

Ja kun oman haaveensa lähelle on työharjoittelun kautta kerran päässyt, harva haluaa päästää siitä irti.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä