Kopake: Sulkko somessa – siellä missä kaupunkilaisetkin

sulkko_some

Sulkko kertoo ajankohtaista asioista videoilla. Viimeisimmällä Arolammin eritasoliittymän avautumisesta.

Riihimäellä marraskuussa aloittanut kaupunginjohtaja Sami Sulkko on aktiviinen sosiaalisen median käyttäjä. Some lisää hänen vuorovaikutustaan kaupunkilaisten ja sidosryhmien kanssa. Kuntajohtajan sosiaalisen median käytölle on tarvetta. Viikossa Sulkon avaamalle Facebook-sivulle tuli parissa päivässä liki tuhat tykkääjää ja ensimmäisiä videoita on katsottu jo noin 400 kertaa.

”Totta kai on keskusteltava siellä, missä suurin osa kuntalaisista ja sidosryhmistäkin on. Olemalla läsnä somessa pysyn itsekin pysyy paremmin kartalla kiinnostusta ja vihastusta herättävistä teemoista”, kertoo Sulkko

Sulkko käyttää monipuolisesti eri sosiaalisen median kanavia. Hänet tavoittaa Twitteristä, Facebookista, Linkedistä, Instagramista ja Youtubesta.

Twitter on hänen mukaansa mielenkiintoisin, koska siellä kulkee nopeasti seurattavia lyhyitä syötteitä.
”Parhaaksi olen kuitenkin kokenut Youtuben ja videoviestinnän, koska se on mahdollistanut asioiden perusteellisemman avaamisen niistä kiinnostuneille,” Sulkko toteaa.

Sulkon työpäivät ovat täynnä tapaamisia, joten hän ei pysty niin sanotusti roikkumaan somessa. Hän seuraa somekanavia silloin, kun on rauhallisia hetkiä. Esimerkiksi Twitteriä hän saattaa käyttää seminaarissa ja ottaa kantaa käsiteltävään asiaan.

Lähtökohtana positiivisuus

Sulkko kirjoittaa somepäivitykset itse, koska silloin ne ovat oikeasti sitä, mitä hän ajattelee ja mitä kokee informoinnin arvoisiksi tai mielenkiintoisiksi. Hänen persoonansa näkyy ja kuuluu päivityksistä, sillä ne ovat kauttaaltaan positiivisia.

”Oma lähtökohtani on positiivisuus. Positiivisuus luo ympärilleen lisää positiivisuutta ja negatiivisuus toimii juuri päinvastoin. Monessa vaikeassakin asiassa on positiivisia ulottuvuuksia ja liian usein ne jäävät huomiotta. Maailma ei ole niin mustavalkoinen, kuin monesti somekeskusteluista voisi päätellä, ” hän kuvaa päivitysfilosofiaansa.

Päivitysten oma ääni on löytynyt kokeilemalla ja suhtautumalla innostuneesti asioihin. Somessa pärjää, kun on tarpeeksi ytimekäs ja ajan hetkeen mielenkiintoinen.
”Kannattaa rohkeasti laittaa itsensä likoon. Aina roiskuu kun rapataan, mutta tässä ajassa täytyy yrittää olla mahdollisimman hyvin mukana”, kannustaa Sulkko somettajia.

Uusia näkökulmia keskusteluista

Koska Sulkko on ollut läsnä somessa jo vuosia. Sulkavalla työskennellessään hän kirjoitteli nettiblogeja, Punkaharjulla otti käyttöön YouTuben ja Forssassa mukaan tuli muut kanavat.

Somessa palautetta on tullut laidasta laitaan aina asiasta riippuen. Positiivista palautetta on tullut siitä, että hän on aktiivinen.
”Edellisessä työpaikassani sain joskus törkyviestejä, varsinkin sen jälkeen, kun minusta oli juttua MV-lehdessä. Näihin on tottunut, vaikka toki noissa tilanteissa on tullut aika rajujakin viestejä.”, kertoo Sulkko.

Palautteen ja keskustelun ei tarvitse aina olla positiivisia. Näkemysten haastaminen ja vastakkaiset, myös negatiiviset näkemykset, ovat aina tervetulleita, koska silloin syntyy keskustelua ja voi löytyä luovia, uusiakin näkökulmia. Vihapuhetta hän ei hyväksy.

Videot avaavat vaikeita asioita

Asioista laajemmin kiinnostuneille voi videolla avata vaikeaselkoisenkin asian helposti, koska videot ovat helposti katseltavia ja kuunneltavia.

Videoita voi tehdä nopeasti, koska ne kuvaa nopeammin kuin kirjoittaa. Nykyisillä välineillä, esimerkiksi matkapuhelimella, videon voi tehdä vaikka tilanteen ollessa päällä. Kaikki hoituu muutamalla klikkauksella.

”Tosin sisältöä riittäisi, koska kiinnostavia asioita on niin paljon. Videoiden haaste on siinä, miten saada ne pysymään tarpeeksi lyhyinä ja ytimekkäinä. Toinen haaste on saada kuntalaiset ja muut kiinnostuneet löytämään videot,” Sulkko miettii.

Kaupunginjohtaja toivoo, että ajan kanssa mahdollisimman moni Riihimäellä työskentelevä innostuu hyödyntämään niin sisäisiä kuin ulkoisia sosiaalisen median kanavia.

Samia haastatteli Anna Availa

Kirjoittaja on Riihimäen kaupungin viestintäpäällikkö. Kopake-blogissa konserni- ja hallintopalvelut avaavat toimintansa ajankohtaisia asioita. Konserni- ja hallintopalvelut huolehtii kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan apuna kaupungin johtamisesta ja kehittämisestä kokonaisuutena. Tehtäviin kuuluvat keskushallinnon toimielinten valmistelu- ja toimeenpano sekä muut yleiset hallinto- ja taloustehtävät, kuten henkilöstöhallinto ja viestintä.