Sivi: 100 lasissa -näyttely tulossa – kerro oma lasitarinasi

100lasissakaappolahdesmakigiancarlo2012

Kaappo Lähdesmäki 2012: Giancarlo Valmistettu Lasismissa Riihimäellä. Kuva: Toni Kokkila / Suomen lasimuseo

100lasissakaappolahdesmakigiancarlo2012Lasi on osa suomalaista identiteettiä. Lasi on myös kansainvälisesti tunnetuin osa suomalaista muotoilua. Tavoitteena niin näyttelyssä kuin oheismateriaalissakin on kertoa historiasta sadan lasiesineen avulla, yksi jokaiselta vuodelta 1917-2017.

Suomen lasimuseo etsii tarinoita, jotka liittyvät johonkin lasiesineeseen. Uskomme useimmilla riihimäkeläisillä olevan moniakin omakohtaisia lasitarinoita. Tarinan ei tarvitse liittyä esineen suunnittelu- tai valmistusvuoteen vaan se voi liittyä siihen vuoteen, jolloin esineestä tuli kertojalle tärkeä. Tarinat ovat tervetulleita vaikka heti. Näyttelyjärjestelyiden kannalta olisi mukava saada mahdollisimman monta tarinaa vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lisää tarinoita kerätään vielä näyttelyn aikanakin. Kaikki tarinat eivät mahdu näyttelyyn tai julkaisuun, mutta toivomme, että tarinat saa tarvittaessa julkaista myös verkossa. Kiinnostavia ovat myös tarinaan liittyvät valokuvat, mutta tietenkin ennen kaikkea se esine.

Erkkitapio Siiroinen 1970: Veturi-pullo Voittanut matkamuistokilpailun Riihimäki-Pietari-radan 100-vuotisjuhlien yhteydessä. Valmistanut Riihimäen Lasi Oy Kuva Toni Kokkila / uomen lasimuseo

Erkkitapio Siiroinen 1970: Veturi-pullo
Voittanut matkamuistokilpailun Riihimäki-Pietari-radan 100-vuotisjuhlien yhteydessä.
Valmistanut Riihimäen Lasi Oy
Kuva Toni Kokkila / uomen lasimuseo

Näyttelyyn liittyy mitä suurimmassa määrin myös juuri meneillään oleva muotoilukilpailu. Sen lasimuseo järjestää yhteistyössä Suomen lasimuseon ystävät ry:n kanssa.  Kilpailussa on kaksi sarjaa, edullinen muistoesine ja piensarjatuotantoon soveltuva taide-esine. Varsinaisen kilpailuohjelman voi lukea mm. Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävien  verkkosivuilta. Kilpailun voittaneet teokset / tuotteet ovat Suomen lasimuseon Suomi 100 -juhlavuoden erikoisnäyttelyn 100 lasissa vuoden 2017 esineet.

Lasimuseon Suomen itsenäisyyden juhlavuoden näyttely 100 lasissa on esillä 18.5.-11.9.2017.

Kaisa Koivisto

Kirjoittaja on Suomen lasimuseon vt. museonjohtaja. Sivi-blogissa kerrotaan sivistyspalveluiden monipuolisesta toiminnasta. Sivistystoimi järjestää varhaiskasvatusta sekä esi- ja perusopetusta noin 4 000 lapselle. Lisäksi Riihimäellä annetaan lukiokoulutusta päivä- ja aikuislukiossa. Koulutustarjontaan kuuluvat myös kansalaisopiston, Lasten ja nuorten taidekoulun sekä musiikkiopiston opinnot ja kurssit. Myös kaupungin kirjasto ja ruokapalvelut sekä kulttuuri- ja vapaa-aikakeskus museoineen ovat osa sivistystoimea.