Ahkerat kädet

Lämpimät sukat jalassa nukkuu jokainen hyvin, nauraa Liisa Laine. Kuva Anna Availa

Kolme kertaa on Liisa Laine, 83, astunut sukkasäkillisen kanssa Riihikotiin ja lahjoittanut Riihikodin kymmenille asukkaille omatekemät villasukat. Tällä kerralla Pyhätunturilta vaeltamasta tulleella Liisalla on mukanaan 26 paria sukkia, joista pääsee ensimmäiseksi valitsemaan Pikku-Pajulan asukkaat.

Liisa kuuli, että vanhukset nukkuvat huonosti, ja hän tietää, että jalkojen ollessa lämpimät nukkuu pitkään.
– Päädyin tekemään sukkia, koska niitä tarvitsevat kaikki – kintaita tarvitaan vähemmän. Olen onnistunut, jos yksikin ihminen on iloinen, että on lämpimät jalat, hymyilee Liisa Laine.

Liisa ei osaa olla toimettomana. Hän kutoo sukat yleensä iltaisin ja tekee samalla ristikoita. Mitä vaikeampia ristikot ovat, sitä parempi. Iisakin vaikea ja Punainen pelikaani ovat kutomisen kavereita, joiden täyttämisestä on parhaimmillaan tullut arvontapalkkioksi 1 000 markkaa. Jos radio ei tarjoa riittävästi fiksua ohjelmaa, siivittää Edith Piaf tai Olavi Virta puikkojen kilkettä.

Sukat Liisa kutoo perinteisillä metallipuikoilla.
-Niitä ei ole tarvinnut uusia, koska eihän ne mene millään rikki, vaikka välillä istuu puikkojen päälle, Liisa nauraa.

Iloisia, värikkäitä sukkia

Sukkalangoiksi kelpaavat pienimmätkin jämälankakerät. Ne hän jakaa vain ensin kahteen osaan, jotta sukat ovat symmetriset. Sukkakasasta pilkistääkin sukkia, joissa yksissä on erivärinen kantapää ja toisissa varsia koristaa iloinen raita.

Liisa hankkii sukkalankaa muun muassa kirpputorilta.
-Taannoin ostin ison, harmaan miesten villapaidan kahdella eurolla. Kotona purin ja pesin neuleen, ja sain siitä 700 grammaa lankaa, Liisa kertoo ja poimii kasasta malliksi harmaaraidalliset sukat.

Liisan sukkalahjoituksista on päässyt nauttimaan jopa presidenttiparimme.

Riihimäellä vuodesta 1957 asuneelle Liisalle käsityöharrastus on perua pukuompelijan ammattikoulutuksesta. Vaikka sukkia syntyykin sukkelaan, mieluisin käsityö Liisalle on ristipistotyöt. Juuri nyt on meneillään joulutervehdysten teko ystäville.

Käsityöt ovat Liisalle sopivaa vapaaehtoistyötä, sillä liian säännöllisiin vapaaehtoishommiin ei voi sitoutua, jotta on vapaa lähtemään reissuille Lappiin tai ulkomaille.

Punaista pitää olla

Liisan sukkalahjoituksista on päässyt nauttimaan jopa presidenttiparimme, sillä toissa talvena Liisa kutoi heille sinivalkoiset villasukat. Liisaa ilahdutti kovasti presidentiltä tullut kiitoskortti, jossa presidentti Niinistö poseerasi vaimonsa ja Lennu-koiran kanssa.

Itsetehdyt villasukat ovat riihikotilaisten mieleen - etenkin punaiset. Kuva Anna Availa

Itsetehdyt villasukat ovat riihikotilaisten mieleen – etenkin punaiset. Kuva Anna Availa

Omat sukkansa saanut Sylvi, 99, kertoo, että oli itsekin kova neulomaan sukkia vielä pari vuotta sitten. Mutta sitten lääkäri kielsi harrastuksen, jotta ei rasitu liikaa. Aluksi Sylvi arastelee sukkien valinnan kanssa, jotta sukkia jäisi niille, jotka niitä oikein tarvitsevat. Lopulta Sylvi nappaa kauniit punaraidalliset sukat, nostaa ne rollaattoriin ja kurvaa kohti omaa huonettaan. Ensi yönä ei ainakaan Sylvin jalkoja palele.

Teksti ja kuvat Anna Availa