Unohda kolotukset ja lähde ulos

Kannattaa mieluummin ajatella kaikkea sitä, mitä ihmisellä on, eikä keskittyä niihin asioihin, mitä ei ole, Leena Kari ja Tellervo Ahtiainen toteavat. Kuva Mikko Käkelä
Jos ikäihminen keskittyy surkuttelemaan omia kolotuksiaan, hän varmasti jumittuu kotiin. Riihimäki on inhimillinen kaupunki, joka tarjoaa runsaasti aktiviteetteja ja mahdollisuuksia senioreille.
Leena Kari ja Tellervo Ahtinen ovat esimerkillisiä eläkeläisiä, ikäihmisiä, vanhuksia, senioreja… Todellisuudessa heitä on äärimmäisen vaikeata sijoittaa mihinkään yleistyksenä käytettävään kategoriaan. He ovat aktiivisia naisia, jotka osaavat nauttia elämästään tässä hetkessä.
– Pitää elää olevasti juuri sitä ikää, missä on. Elämän lakeja ei voi muuttaa. Jos on vanha, pitää pyrkiä elämään hyvää vanhuutta, Leena Kari sanoo.
Samaan viisauteen vannoo Tellervo Ahtinen, jolla on neljä lasta ja yksitoista lastenlasta.
– Totuus on, että kaikille en eläkeläisten rahoista voi ostaa suuria joulu- tai syntymäpäivälahjoja, mutta eihän elämässä siitä voi kyse ollakaan. Voin tehdä paljon muuta heidän kanssaan, Tellervo Ahtinen sanoo.
Tapaan nämä elämäniloiset naiset Vapaaehtoiskeskus Virsussa, ja vaikea on olla heitä ihailematta. He osaavat ottaa ilon irti kaikista elämän pienistäkin asioista ja jaksavat pitää itsensä liikkeessä. Kun kysyn talven tulevista liukkaista, he puhuvat kävelysauvojen piikeistä mieluummin kuin siitä, että joutuisivat jäämään kotiin.
Valittaminen ei yleensä auta. On syytä muistaa, että monet asiat ovat erittäin hyvin.
Valitus ei auta. Pirteät ja aktiiviset rouvat käyvät hyvästä esimerkistä oikeista elämänasenteista. Juuri nyt puhutaan paljon vaikeista taloudellisista ajoista, vanhusten unohtamisesta ja siitä, että valtio ja kunnat leikkaavat lähes kaikesta.
– Tietenkin asioita voi aina parantaa ja Riihimäelläkin pitäisi toki helpommin olla mahdollisuus päästä palveluasumisen piiriin. Valittaminen ei yleensä auta ja on syytä muistaa, että monet asiat ovat erittäin hyvin. Suomalaiset ovat joutuneet kokemaan historian aikana erittäin vaikeita aikoja ja on hyvä muistaa, että ei siitä niin kauan ole, kun vasta saatiin eläkkeet ja kansaneläkkeet.
– Kannattaa mieluummin ajatella kaikkea sitä, mitä ihmisellä on, eikä keskittyä niihin asioihin, mitä ei ole, Leena Kari sanoo.
Hänellä on hyvä koti, kaksi lasta ja lastenlasta. Riihimäeltä hän nostaa ehdottomasti esiin erinomaisen kirjaston, kansalaisopiston ja ikääntyvien yliopiston sekä tietenkin Virsun. Kaikkien näiden varaan rakentuu hänen viikko-ohjelmansa.
– Kaikkea mielenkiintoista on tarjolla. Ne pitää vain löytää ja lähteä rohkeasti mukaan, Leena Kari sanoo.
Taidokkaita käsitöitä. Virsussa on ikäihmisille tarjolla runsaasti erilaista ohjelmaa: muun muassa muistia kehittävää pelaamista, tuolijumppaa, lukutuokioita, sauvakävelyä, yhteistoimintaa, käsityöpiiriä, yhdessä oloa tai vaikkapa yhteisen palapelin rakentamista.
Tellervo Ahtinen on ikänsä tehnyt käsitöitä. Sen vuoksi hän on ottanut vetääkseen Virsun käsityöpiirin.
– Mukana piirissä on keskimäärin kymmenkunta ihmistä. Yleensä ihmiset ovat todella taitavia tekemään käsitöitä, vaikka ikää olisi paljonkin. Tavallisesti kaikki tekevät omia töitään, mutta valmistamme myös yhteisiä tuotteita myyjäisiin, koska sillä tavalla voimme saada vähän lisää rahaa niukkoihin toimintarahoihin, Tellervo Ahtinen kertoo.
Hänen mielestään tällaiset kerhot ja yhteiset tilat ovat hyviä erityisesti siksi, että ihmiset uskaltavat tulla paikalle yksinkin.
– Jos ihminen on esimerkiksi jäänyt leskeksi, hänen voi joskus olla vaikea saada itsensä lähtemään. Tällainen toiminta auttaa. Täältä löytyy ikätovereita ja myös vapaaehtoisia.
Virsun toiminnan ohella Tellervo sauvakävelee ahkerasti Peltosaaren luonnossa ja ihmettelee, että näkee niin harvoin muita kuntoilijoita.
Penkkejä ja roskasakko. Konkreettisia toiveita kaksikolla on vähän. He viihtyvät Riihimäellä, joka on sopivan kokoinen kaupunki. Myös yhteydet Helsinkiin ovat hyvät. Muutama toive kuitenkin löytyi. Ensimmäinen koskee pääsyä jalkakäytäviltä suojateille. Etenkin rollaattoria käyttävien on joskus vaikea saada apuväline liikkumaan jouhevasti.
Toinen liittyy puistonpenkkeihin. Niitä pitäisi tärkeiden reittien varrella olla enemmän.
– Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että ikäihmisillä on joskus tarve levähtää välillä. Jos penkkejä löytyy, he ehkä uskaltavat paremmin kävellä asioilleen, haastatellut arvelevat.
– Niin, ja Riihimäelle pitäisi säätää rikesakko roskaamisesta. Neljänkympin maksu, jos heittää maahan roskia, Leena Kari vaatii hymyillen.