Blogi: Vähän Reilumpaa arkea

Kestävästä kehityksestä eli ”Kekestä” puhuttaessa kuulee usein sanottavan ”omilla pienillä teoilla voit vaikuttaa”. Tämä voi monelle tuntua jo sananhelinältä monikansallisten suuryhtiöiden harjoittaessa valtapolitiikkaansa ja yksittäisen ihmisen tuntiessaan itsensä pieneksi näiden toimijoiden rinnalla. Epätoivoon ei silti ole syytä vaipua: maailmassa on yli seitsemän miljardia ihmistä ja jokaisen tietoisilla valinnoilla kohti kestävämpää arkea ja kestävämpää tulevaisuutta olemme jo aimo harppauksen edellä!

reilukauppa

Maailmassa on yli seitsemän miljardia ihmistä ja jokaisen tietoisilla valinnoilla on merkitystä.

Kuluttajalla todella on sananvaltaa: meidän ei tarvitse tyytyä siihen, mitä meille halutaan myydä, vaan voimme itse vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita meille on tarjolla. Valitsemalla ja pyytämällä kaupastasi kestävämmin tuotettuja tuotteita voit vaikuttaa hyllyn tarjontaan. Kuluttajien tehdessä valveutuneempia ostoksia on kauppiaan ja lopulta tuottajan mukauduttava kysyntään. Sama pätee ravintoloissa, kahviloissa ja kaikissa muissakin palveluissa. Tarjonta noudattelee kysyntää.

Tämä näkyy hyvin muun muassa Reilun kaupan tuotteiden määrän kasvuna kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Tietoisuus on lisännyt kysyntää, ja kysyntä on lisännyt tarjontaa, mistä esimerkkinä toimii Reilun kaupan kaakaon ja puuvillan kysynnän merkittävä kasvu vuoden 2014 aikana. Valitsemalla kaupassa reilummin tuotetun tuotteen voit vaikuttaa kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden kohtuullisen korvauksen saamiseen tekemästään työstä sekä ympäristön huomioon ottamiseen ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen kehitysmaiden viljelmillä.

Riihimäki on sitoutunut edistämään Reilua kauppaa omissa hankinnoissaan ja viestinnässä.

Myös kaupungit voivat kantaa kortensa Keke-kekoon: Riihimäen kaupunki sai Reilu kauppa ry:n myöntämän Reilun kaupan arvonimen vuonna 2012 ja on siten sitoutunut edistämään Reilua kauppaa omissa hankinnoissaan ja viestinnässä. Kaupungissa toimii myös Reilun kaupan kannatusryhmä, jossa aktiiviset, siitä vähän reilummasta maailmasta haaveilevat ihmiset lyövät päänsä yhteen ja suunnittelevat tapoja edistää Reilun kaupan tunnettavuutta ja käyttöä Riihimäellä. Mikäli kestävä kehitys ja reilumpi maailma ovat lähellä sinun sydäntäsi, olet tervetullut mukaan kannatusryhmän toimintaan niin aktiivina kuin vierailevana tähtenä!

Kannatusryhmän työ näkyy kaupunkikuvassa erityisesti pian koittavalla valtakunnallisella Reilun kaupan viikolla, jota vietetään 19. – 25.10. Viikon aikana järjestetään Reiluja kahveja ainakin taidemuseolla, kierrätyskeskuksella sekä Riihimäen seurakunnan nuorisotila Narniassa. Tapahtumista kerrotaan kaupungin verkkopalvelussa.

Valtakunnallista Reilun kaupan viikkoa vietetään Riihimäelläkin 19. – 25.10.

Reilun kaupan viikon tarkoituksena on muistutella kaikkia suomalaisia Reilusta kaupasta ja siitä, miten kukin meistä voi omilla ostosvalinnoillaan vaikuttaa. Viikolla järjestetään Reiluja kahvitaukoja ympäri maata – niin työpaikoilla, harrastuspaikoilla kuin kaveriporukoissa. Reilu kauppa ry laskee yhteen heille ilmoitettujen juotujen Reilujen kahvikupillisten määrän koko Suomen osalta ja niiden kahvinviljelijöitä työllistävän vaikutuksen.

Tee siis sinäkin arjestasi vähän Reilumpi ja vaikuta valinnoillasi!

Lähteet: Reilu kauppa ry:n verkkosivut.

Aino Voutilainen

Aino VoutilainenKirjoittaja työskentelee ympäristöasiantuntijana kaupungin ympäristöjärjestelmätyön parissa. Hän on kiinnostunut kestävästä ja terveellisestä elämäntavasta ja viettää vapaa-aikaansa mieluiten luonnossa liikkuen sekä luonnonantimia keräillen.