Blogi: Katu-uskottavat riihimäkeläiset

Kuva Tapio Aulu

Kuva Tapio Aulu

Oletko koskaan miettinyt, kenen mukaan Riihimäen katuja oikein nimetään? Työssäni paikkatietoasiantuntijana ylläpidän muun muassa Riihimäen nimistöä, joka käsittää katujen nimet ja sijainnit paikkatietojärjestelmässä.

Usein törmään vapaa-ajalla töistä tuttuihin nimiin V.I. Oksasesta V.O. Mäkiseen tietämättäni, keitä he oikeastaan olivat. Riihimäen historiasta kiinnostuneena päätin ottaa asiasta selvää.

Asemakaava-alueella on viitisenkymmentä katua, jotka on nimetty henkilön mukaan. Henkilöiden taustat ovat aina Nobel-voittajasta torppareihin.

Riihimäellä on reilut 700 katua tai tietä, joilla on nimi. Asemakaava-alueella niistä noin viisikymmentä on nimetty henkilön mukaan. Henkilöiden taustat ovat aina Nobel-voittajasta torppareihin. Kirjo on siis laaja! Riihimäellä ei siis tarvitse olla kuuluisa, jotta olisi katu-uskottava!

Huomasin, että aika moni entinen tilanomistaja on saanut nimensä katuun korvaukseksi tai muistoksi siitä, kun kaupunki on kaavoittanut asuinalueen hänen mailleen. Lasitehtailijat ovat myös hyvin edustettuina Riihimäen kartalla. Katukylteistä voit myös bongata poliitikkoja ja entisiä kaupunginjohtajia. Ehkä joskus sadan vuoden päästä voimme pyöräillä pitkin S. M. Keskiruokasen katua.

Riihimäen kadunnimistä löytyy myös siniverisiä. Erkylän kartanon entinen omistaja paroni Carl Otto Alexander Munck ja hänen tyttärensä Ruth.

Lähteet: Kalevi Penttilä, Aapiskujalta Öllerinkadulle

Werner Franzén

werner_kkKirjoittaja on juoksulenkkareita kuluttava paikkatietoasiantuntija kartta- ja tonttiyksiköstä. Hänen työpöytänsä täyttää eri paikkatietojärjestelmään liittyvät kehitysprojektit.  Virka-ajan ulkopuolella hänet voi todennäköisesti bongata sykemittarin kanssa Riihimäen kaduilta ja lenkkipoluilta.   Toimistotyön vastapainoksi Werner juoksee maratoneja kolme vuodessa.