[entry-title permalink="0"]
Ekoarki-ryhmän ensimmäinen kokous Vihreällä talolla syyskuussa.

Miksi biojätteeseen ei saa laittaa servettejä tai käyttää biohajoavaa pussia? Miksei rikkinäistä juomalasia saa laitaa lasinkeräykseen? Kierrätänkö oikein?

Kierrättäminen on välillä haastavaa. Varsinkin oikein kierrättäminen. Tämä aihe nousi esiin syksyn alussa järjestetyssä Ekoarki-ryhmän ensimmäisessä tapaamisessa, jossa riihimäkeläiset seurat ja yhdistykset sekä kaupungin ympäristönsuojelu kohtasivat ekoasioiden parissa. Tapaamisessa ideoitiin asukasiltoja tuomaan vastauksia kysymyksiin. Illoissa riihimäkeläiset kerääntyisivät yhteen keskustelemaan ja oppimaan ympäristöasioista ja yhtenä aihekokonaisuutena toimisi hyvin kierrätysteema.

Ekoarkijutun varsinainen juju on tapaamisten ulkopuolella seurojen ja yhdistysten omassa arjessa

Ekoarki-tapaamisten ideana on käsitellä ympäristöystävällisiä arjen valintoja. Jutun varsinainen juju on kuitenkin tapaamisten ulkopuolella seurojen ja yhdistysten omassa arjessa, jossa käsitellyt aiheet otetaan sopivalla tavalla mukaan käytäntöihin. Tavoitteena on saada ympäristöasioita laajasti esille ja sujuvaksi osaksi riihimäkeläisten arkea. Mukana on seuroja ja yhdistyksiä niin opetuksen, kulttuurin, asumisen, luonnonsuojelun kuin hyvinvoinninkin aloilta. Ryhmä kokoontuu jälleen joulukuussa ja toivottavasti asukasiltojen ja monen muun järjestäminen lähtee siitä etenemään.

No, jätteiden lajittelu on tosiaan joskus hieman monimutkaista. Tämä johtuu siitä, että syntyvä jäte pyritään jatkohyödyntämään mahdollisimman tarkasti ja siksi jätteet lajitellaan materiaaleittain. Vain kierrätykseen kelpaamaton seka- ja kuivajäte poltetaan Ekokemin jätevoimalassa ja vapautuva energia hyödynnetään kaukolämpönä ja sähkönä. Lisäksi lainsäädäntö jakaa vastuun eri jätelajien keräämisestä eri toimijoille, ja erilaisia jätteitä on järkevää kerätä eri tavoin joko kiinteistökohtaisesti, alueellisesti tai suoraan jäteasemilla.

Ja vastauksena lukijalle: servettejä ja biohajoavia pusseja ei Riihimäellä saa laittaa biojätteeseen, sillä biojätteestä tehdään bioetanolia, jota käytetään liikenteen polttoaineen ainesosana. Pehmopaperi ja biohajoava muovi häiritsevät tätä prosessia ja siksi ne tulee lajitella seka- tai kuivajätteeseen. Kompostointiin menevään biojätteeseen näitä saa kyllä laittaa, jottei asia olisi liian yksikertainen. Ja mitä juomalaseihin tulee, monet juomalasit ja muut lasiastiat on valmistettu keraamisesta lasista, joka on ominaisuuksiltaan erilaista kuin pakkauksiin käytetty lasi, eikä siksi sovi kierrätettäväksi.

Vaikka jätteiden lajittelu välillä menisi pieleen, niin kannattaa jatkaa lannistumatta. Hyvä ajatus on kömmähdyksistä huolimatta tärkeä, sillä sitä voi jakaa eteenpäin! Tule ihmeessä mukaan ekoarkityöhön jakamaan hyviä ajatuksia.

Annina Mellais

AnninaKirjoittaja työskentelee ympäristöasiantuntijana kaupungin ympäristöjärjestelmätyön parissa. Hän innostuu kierrättämisestä ja ympäristöviestinnästä sekä vapaa-ajalla koirista, askartelusta ja sirkustempuista.