Blogi: Riihikodin kaunis jouluasu

Sisäpiha_Riihikoti_2014_kkRiihikoti seisoo uljaana mäen päällä mäntyjen ja kuusien siimeksessä Kontiontiellä. Talo on koti vanhuksille, jotka eivät selviydy omassa kodissaan erilaisten kotiin annettujen palvelujen avulla. Riihikodissa on 149 paikkaa, joista 97 on laitospaikkoja, 34 tehostetun asumispalvelun paikkoja ja 18 lyhytaikaispaikkoja. Huoneet ovat 1 – 2 hengen huoneita.

Riihikoti on pukeutunut jo joulun odotukseen. Kyntteliköt loistavat ikkunoissa tunnelmaa luoden. Auloissa ja käytävillä on Soppakauhalla laskevat tontut_kktoinen toistaan kauniimpia jouluasetelmia ja tonttuja kurkistelee mitä hauskimmissa paikoissa. Joulusomisteet ihastuttavat vuosi toisensa jälkeen niin asukkaita, vierailijoita kuin työntekijöitäkin.

Ohjaaja Ritva Määttä kertoo idean tonttujen tekemiseen lähteneen sukkien kutomisesta. Asukkailla on mahdollisuus kolmena aamuna viikossa käydä Ritvan vetämässä kädentaitoryhmässä, jossa saa vapaasti tehdä, mitä kukin haluaa. Moni asukas haluaakin tehdä usein muun muassa lahjoja omaisilleen. Siellä niitä tonttujakin sitten alkoi syntyä talon somisteeksi. Tontut ovat lujaa tekoa; niillä on vierailulla käyneet lapsetkin saaneet leikkiä.

Seimi_Riihikoti_2014_kkViitisentoista vuotta sitten kävi Ritva Määttä seurakunnan järjestämän seiminukkekurssin ja sen myötä syntyi Riihikodille oma seimi kertomaan joulun sanomasta. Mukava oli kuulla tarinaa myös asetelmalle, jossa ollaan hevosella kuusen hakumatkalla. Tuon komean hevosen on aikoinaan puusta veistänyt mieshenkilö, joka on asunut Riihikodin lähellä. Lukuisat asetelmat kirvoittavat asukkaiden mieleen lapsuusmuistoja, ja niiden äärellä saattaa vierähtää tovi jos toinenkin, kun muistellaan vaikkapa rekimatkaa joulukirkkoon.

Tonttu poikineen2_Riihikoti 2014_kkJoulun alla Riihikodille saapuu vapaaehtoisia ilahduttamaan asukkaita ja tuomaan joulun tunnelmaa. Heidän vierailuistaan ollaan erityisen kiitollisia. Ohjelmassa on muun muassa eri kuorojen, seurakuntanuorten ja nuorisoteatterilaisten vierailuja. Harjunrinteen koulun Lucia-neitokin kulkueineen vierailee osastoilla Lucian päivän tienoilla. Kauneimmat joululaulut -tilaisuus järjestettiin seurakunnan toimesta tänä vuonna toista kertaa talon juhlasalissa.

Kovin odotettu ja asukkaita ilahduttava lähestyvään jouluun liittyvä perinne on talon oma joululaulutoivekonsertti, joka lähetetään keskusradion kautta. Konsertti kestää monta tuntia, ja se kuuluu kaikissa talon yhteisissä tiloissa sekä asukkaiden huoneissa. Moni kokoontuukin kuuntelemaan ohjelmaa yhteistiloihin ja välillä voi siirtyä omaan huoneeseen levähtämään ja jatkamaan kuuntelua siellä. Ohjaaja Ritva Määttä lukee tervehdykset ja soittaa toivelevyt. Tunnelma on yhtä jännittävä kuin oikean radiolähetyksen äärellä konsanaan!

Kun toivekonserttipäivänä on tarkasti kuunneltu tervehdykset, niin seuraavana päivänä voikin Kuorsaava tonttu_Riihikoti_2014_kklähteä liikkeelle Joulurasteille joko hoitajien tai omaisten kanssa. Joulurastit kuuluvat Riihikodin perinteisiin ja rasteilla pääsee tekemään aivojumppaakin, kun pitää miettiä vaikkapa, että mitä etsitään joulupuurosta tai missä kaupungissa enkelit sanoivat Vapahtajan syntyneen. Osallistujien keskeen arvotaan palkinto.

Varsinainen joulun vietto aloitetaan 23.12., jolloin vietetään joulujuhlaa Riihikodin juhlasalissa. Silloin on avoinna myös salissa oleva alttari juhla-asussaan ja oikea kuusikin tuotu sisälle. Järjestelyissä on mukana seurakunta, ja tervehdyksen juhlaan käy tuomassa myös kaupungin edustajat. Jouluaattona käy joulupukki tuoden jokaiselle paketin. Osastoilla on lisäksi omaa ohjelmaa ja perinteisistä jouluruuista päästään nauttimaan.

Lemmikin, Niittylän, Tähkän, Pellavan, Pajulan, Pikkupajulan, Viljan ja Lyhteen asukkaat iloitsevat Riihikodin kauniista jouluasusta ja ovat kiitollisia monipuolisesta joulun tunnelmaa tuovasta ohjelmasta.

No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle,
ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille?

Jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan,
pimeitä talven öitä näin ehkä valaistaan.

Ja vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään,
ja koukkuselkä suortuu niin kaikk´ on mielissään.

Ja hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen,
oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen!

(No onkos tullut kesä, sanat J.H. Erkko)Kuusenhaussa_kk

Teksti ja kuvat: Susanna Kuusi