[entry-title permalink="0"]
paloasema_rajattu

Palomies Harri Iinattiniemi ja palopäällikkö Mika Kivipato muuttavat loppuvuoden aikana uudelle asemalle. Kuva Mikko Käkelä.

Riihimäen paloasema on ollut liian pieni jo yli kolmekymmentä vuotta. Pitkä piina päättyy kuitenkin syksyllä, kun pelastuslaitos siirtyy Kulmalan Puistokadulta uusiin tiloihin Kirjaukseen.

Aluesairaalan viereen lokakuussa valmistuva uusi paloasema siirtää Kanta-Hämeen Pelastuslaitoksen aivan uudelle aikakaudelle.
– Enää ei esimerkiksi tarvitse tinkiä kalustehankinnoissa sen vuoksi, että tietynlaiset autot eivät mahdu pienistä ovista tai ovat liian painavia rakennuksen rakenteille. Nyt voimme hankkia juuri sellaisia autoja kuin tarvitsemme, sanoo palopäällikkö Mika Kivipato.

Hän korostaa kuitenkin, että ongelmallisten ja vanhanaikaisten tilojen vuoksi ei henkilökunnan eikä kuntalaisten turvallisuus ole ollut missään vaiheessa uhattuna ja että tehtävät on voitu hoitaa laadukkaasti.
– Toimintakyvystämme ei ole tarvinnut tinkiä, olemme pystyneet sopeutumaan, mutta totta on, että vanha vuonna 1950 rakennettu asema soveltui todellakin vain sen ajan kalustolle, toiminnalle ja henkilöstömäärälle.

Alussa Kulmalan vanhassa paloasemarakennuksessa oli myös toimisto- ja virastotiloja, kunnes se tuli kokonaan pelastuslaitoksen käyttöön. Siihen aikaan tilat vielä riittivät, koska palomiehiä oli työvuorossa kahdesta kolmeen. Nyt miehistön määrä on yleensä yli 15 ja yölläkin lähes kymmenen.

Liian pienet ovet. Vanhan paloaseman ongelmat ovat jo pitkään olleet ylipääsemättömiä. Tilat ovat yksinkertaisesti huonokuntoiset, vanhanaikaiset ja riittämättömät. Uudessa asemassa on 2 870 bruttoneliömetriä, eli yli 1 000 neliötä enemmän ja kuutioitakin on jopa tuplasti enemmän, peräti 14 000. Kokonaisinvestoinnin arvo on yli kuusi miljoonaa euroa ja rakennusurakasta on vastannut Skanska Oy.

Vaikka erikoiselta kuulostaakin, totta on, että vanhan paloaseman ovet ovat liian pienet. Etenkin uusien paloautojen kattorakenteet ovat sen verran korkeat, että ilman erityismodifikaatioita eivät autot ole hallin ovista mahtuneet.
– Olemme joutuneet muuttaman esimerkiksi hälytysvilkkujen sijaintia ja siirtämän tavallisesti kattokuormana kulkevia varusteita muualle. Uudet hälytysajoneuvot ovat myös painavampia kuin ennen, mikä on ollut niin ikään ongelma, koska vanhojen lattiarakenteiden kantavuus ei ole riittänyt, Mika Kivipato kertoo.

On ollut tärkeää saada olla mukana hankkeessa suunnittelusta lähtien. Meidän toiveitamme on hyvin kuultu.

– Olemme pystyneet vuosien varrella jotenkin sopeutumaan näihin ongelmiin, mutta nyt oli raja todellakin tullut vastaan.

Kivipadon mukaan myös henkilökunta odottaa uutta paloasemaa innolla.
– He ovat jo vuosikymmeniä joutuneet tinkimään omasta mukavuudestaan. Taukoja sosiaaliset tilat ovat olleet todella heikot.

Liikuntahallia ei uuteen asemaan sentään tule, mutta kunnollinen kuntosali kylläkin. Se on tärkeää, koska omasta fyysisestä kunnosta huolehtiminen kuuluu palomiehillä tavallaan työaikaan.

Hyvä sijainti. Uuden aseman sijainti on Mika Kivipadon mukaan hyvä.

Tekniikan tulee olla aina kunnossa. Kuva: Mikko Käkelä

– Todellisuudessa se on toiveittemme mukainen. Kanta-Hämeen Pelastuslaitokseen kuuluu kaikkiaan 11 kuntaa, jotka ovat uuden sijaintimme ansiosta hyvin saavutettavissa ilman, että Riihimäen kaupungin asema heikkenee. Yhteydet ovat jokaiseen suuntaan hyvät.

Lokakuulle arvioitu uuden rakennuksen valmistuminen viivästynee Kivipadon mukaan jonkin verran siten, että asteittainen muutto alkaa todennäköisesti marraskuussa ja vanha paloasema on täysin tyhjillään vuoden loppuun mennessä.

Monet ovat ehkä ihmetelleet, että paloasemille tyypillistä tornia ei näy.
– Tornit ovat todellakin kuuluneet paloasemiin, Niitä on tarvittu sammutusletkujen kuivattamiseen. Nykyisin on kuitenkin käytössä sellaisia koneita, joilla letkut pestään ja kuivataan. Torneja ei siis tarvita, mikä on hyvä, sille niiden rakentaminen oli suhteettoman kallista, Kivipato sanoo.

Onnistunut projekti. Palopäällikkö Mika Kivipato pitää uuden paloaseman rakentamista kokonaisuudessaan onnistuneena projektina.
– On ollut tärkeää saada olla tiiviisti mukana hankkeessa suunnittelusta lähtien. Meidän toiveitamme ja tarpeitamme on hyvin kuultu ja henkilökuntakin on ollut tosi tyytyväistä, koska hekin ovat saaneet olla mukana.

Tulevaa paloasemarakennusta hallinnoi KOY Riihimäen paloasema, jolta pelastuslaitos vuokraa tilat.