Vetoketjuista koruja, kirjankansista laukkuja

”Mitään ei saa heittää pois! Kaikelle keksitään varmasti uutta käyttöä”, vetoavat Riihimäen kansalaisopiston kierrätyskäsityöpiiriläiset. Haastattelupäivän aiheena on rintakorun tekeminen huovasta ja vetoketjuista, ja jälkeä syntyy.

kansalaisopisto

Pirjo Kylmälä ja opettaja Marika Kivistö pohtivat huovutetun perhosen yksityiskohtia.

Naiset ovat intoa täynnä. Kerran viikossa kokoonnutaan yhteen. Pöydälle levitetään kassista vuosien mittaan kotiin kertynyttä aarteistoa. Sieltä paljastuu pitsin ja nauhan pätkiä, aikansa palvelleita solmioita, karkkipapereita, kirjoja, lankoja, aina sen mukaan mitä on sovittu päivän teemaksi. Omiakin töitä voi toki tehdä.
”Tämä on kuin sielunhoitoa. Kukaan ei motkota. Naurua ja hymyä riittää.”

”Parasta on, kun vanhoista joskus säästöön laitetuista tavaroista saakin loihdittua jotakin uutta ja kaunista.” Moni tekee lisäksi ”yövuoroa” kotona, kun into on niin kova. Sitten on kiva tuoda seuraavalla kerralla tuloksia muiden nähtäville.

Opettaja Marika Kivistöä kehutaan kilvan. Samoin koko porukkaa.
”Aluksi meillä on idea. Joku sitten keksii siihen jotakin lisää. Näin kaikki tuovat ideoita ja innovatiivisuus kertautuu”, Marika Kivistö selvittää tyytyväisenä.

 Vanhassa on uusi mahdollisuus

”Kierrättäminen käsityön keinoin on taitoa katsoa asioita uudella tavalla, nähdä vanhassa tuotteessa mahdollisuus, nähdä sen olevan osa jotakin muuta, jotakin uutta. Lisäksi se on taitoa työskennellä luovasti, kykyä soveltaa ja ratkaista ongelmia. Tuotteen valmistaminen ja valmis käsityötuote tyydyttävät tekijäänsä monella tapaa”, Kivistö hehkuttaa.

Parasta on, kun vanhoista joskus säästöön laitetuista tavaroista saakin loihdittua jotakin uutta ja kaunista.

Juuri näin se on. Kurssilaisten hymyt ovat herkässä, kun silppusäkin jätteestä syntyykin jotakin uutta ja ihanaa. Kuluneen lukuvuoden aikana kierrätyskäsityöläiset ovat työstäneet poistokirjoista korurasioita, käsilaukkuja, kansioita, joulukuusia ja tähtiä.

huovutus

Kaksi tuntia kestäneen kokoontumisen aikana syntyi monenlaisia rintakoruja, joiden pääaineksina ovat huopa ja vetoketjut.

Venähtäneistä raanuista ja kulahtaneista farkuista on loihdittu kestäviä kasseja ja laukkuja. Miesten kauluspaidoista on syntynyt kesämekkoja ja esiliinoja. Vaatekaapissa kutistuneita t-paitoja on levennetty ja pidennetty silppusäkkiin päätyneillä solmioilla. Muitakin vaatteita on korjattu käyttökelpoisiksi.

Kurssilla on myös mahdollisuus opetella uusia työtapoja: koukkuamalla on tehty käsineitä ja neuleharpulla on neulottu huiveja, pipoja ja säärystimiä. Moni kurssilainen oli mukana jo viime vuonna, jolloin kierrätyskäsityökurssi järjestettiin ensimmäisen kerran Riihimäellä. Ensi syksynä taas jatketaan.

Teksti ja kuvat Ulpu-Kaarina Yli-Laurila

 Kirjoitus on julkaistu Ekokaari 1/2014 -lehdessä (pdf).