Blogi: Koululaiset lomalla

Talviloma 2014 ei oikein suosinut talvilajien harrastamista Riihimäen seudulla. Riutassa oli kyllä tykkilatu kunnossa, ja pieni rinnekin toimi loistavasti laskettelijoille ja lautailijoille. Monen iloksi myös pulkkamäki oli kunnossa samaisella Salpausselän harjulla.

Lasitehtaan koulu

Lasitehtaan koulun talvilomapiha

Lumen ja pakkasen puutteesta eivät perheet olleet kuitenkaan moksiskaan, sillä jos ei Riutan minitalvi ollut perheen juttu, oli onneksi paljon muuta kivaa tekemistä. Koulunkin pihalla saattoi juuri ja juuri pelailla tossukiekkoa ja tietenkin keinua ja kiipeillä. Tällä lomalla pihalla oli kyllä harvinaisen hiljaista. Elokuvat kiinnostivat monia perheitä (Risto Räppääjä ja liukas Lennart, Onneli ja Anneli) ja aika moni taisi myös touhuta Hoplopissa tuntitolkulla. Monarille oli järjestetty nuorisotoimen voimin monenlaista lomatekemistä (askartelua ja käsitöitä ainakin) ja jäähallilla saattoi luistella yleisövuoroilla, kun kerran luonnon jäät olivat kehnossa kunnossa. Ja lumiukkoja, niitä rakennettiin, lumihevosten ja lumitaulutelevisioiden lisäksi, monella pihalla.

Ihanaa! Ulkoilua päivät pääksytysten ilman pakkasenpuremia.

Koululaistemme perheitä bongattiin myös risteilyiltä, kylpyläreissuilta, Funparkista, Korkeasaaresta, kauppakeskuksista, ravintoloista, kaveriyökylistä ja jopa ulkomailta. Rantakuviakin joku oli ottanut talvilomallaan!

Lappi

Vuokatti

Aika moni pesue pakkasi talviset kimpsut ja kampsut autoon tai junaan, ja suuntasi perinteisesti tahi muuten suosiolla pohjoiseen. Tuttujamme löytyi ainakin Himokselta, Tahkolta, Vuokatista, Rukalta, Leviltä, Ylläkseltä ja Syötteeltä. Joku oli kaatunut hiihtohississä ja toinen taas laskenut ekaa kertaa laudalla. Mutsikkakilometrejäkin kertyi monelle ja paljon. Ihanaa! Ulkoilua päivät pääksytysten ilman pakkasenpuremia.

sochi2014Ja yksi juttu oli toki monelle perheelle tosi tärkeä asia: olympialaiset! Penkkiurheilijoita oli siellä ja täällä ja paljon, mutta onneksi starttien ja otteluiden välillä isot ja pienet pyrähtelivät pihamaalle ja lenkille ja kuka minnekin. Voi sitä ilonkiljahdusten ja harmitusten sekametelisoppaa besserwissereistä puhumattakaan. Liikunta ja urheilu nostavat kyllä monenlaisia tunteita pintaan, tekemällä sekä katsomalla.

JK. Voimistelunopettaja Santeri Hirvonen keksi ajatuksen hiihtolomasta vuonna 1926. Lauri ”Tahko” Pihkala otti asian ajaakseen 1930-luvun alussa, ja Kouluhallitus hyväksyi hiihtoloman sekä vahvisti asiaa koskevan lain 8.10.1933.

Sirkka Ojaniemi

SirkkaKirjoittaja on Lasitehtaan koulun rehtori, luokanopettaja ja liikunnan opettaja. Sirkka harrastaa voimistelua ja voimistelun ohjausta sekä kokouksia, lukemista ja liikuntaa. Hän on mukana erilaisissa luottamustehtävissä ja rakastaa hyviä keskusteluita.