Lähiö ja maine

Peltosaari_Perttu

Peltosaaren asemakaava on loistava: kävelyteitä ja vihreyttä on paljon, alakoulu ja päiväkoti leikkipuistoineen ovat keskellä lähiötä. Perttu Jämsén johtaa työkseen Nuoret esiin -hanketta Peltosaaressa. Kuva Leila Kinnari-Wahren

Peltosaaressa löytyy edullisia ja tilavia perheasuntoja. Lähiön maine kuitenkin pidättelee muuttajia.

Usein Riihimäelle muutetaan edullisten neliöhintojen perässä. Kaikkein edullisimmat neliöt löytyvätkin Riihimäeltä loistavalta paikalta. Ne ovat aivan rautatieaseman ja keskustan kupeessa, silti hyvien ulkoilumaastojen läheltä, Peltosaaressa. Sieltä perheasunnon saa alle 100 000 eurolla.

Monelle muuttoa suunnittelevalle tulee kuitenkin tenkkapoo. Peltosaari on lähiö, eikä lainkaan hyvänmaineinen sellainen. Muuttajan mieleen nousee uhkakuvia ulkona maleksivista työttömistä, rikollisuudesta, päihteistä ja ikuisten bileiden kerrostaloasunnoista. Niiden mielikuvien edessä ei auta välttämättä se, että Peltosaaren asemakaava on loistava: kävelyteitä ja vihreyttä on paljon, alakoulu ja päiväkoti leikkipuistoineen ovat keskellä lähiötä. Perheelliset saattavat kaihtaa aluetta siitäkin huolimatta, että Peltosaaren alakoulun opetuksen taso on erinomaisesta ja alueen asukastoiminta vilkasta.

Projektikoordinaattori Perttu Jämsén työskentelee Nuoret esiin -hankkeessa, joka auttaa nuoria työllistymään. Se on osa Peltosaari-projektia. Peltosaariprojekti on moniulotteinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa Peltosaaren mainetta ja asukasviihtyvyyttä, neliöhintoja silti liiaksi nostamatta.

Peltosaari on paljon mainettaan suositumpi paikka asua.

Jämsénin kokemuksen mukaan Peltosaari on paljon mainettaan suositumpi paikka asua. Ilmiölle on nimikin, havaittu maine.

– Se tarkoittaa, että vaikka ihmiset itse ovat tyytyväisiä asuinympäristöönsä, he saattavat esimerkiksi haluta muuttaa sieltä pois, koska he ajattelevat toisten ajattelevan kielteisesti heidän asuinympäristöstään. Maineen parantumisen myötä Peltosaaresta on mahdollisuus tulla suosittu myös muualla asuvien arvioissa, Jämsén kertoo.

Peltosaari ei ole yksin. Monet lähiöt kärsivät maineesta, joka ei vastaa asukkaiden kokemaa todellisuutta. Kielteistä mainetta vahvistetaan kiinnittämällä huomiota siihen sopiviin piirteisiin ja kertomalla hurjia tarinoita. Yksi päihtynyt lähiön kadulla vahvistaa ihmisten mielikuvaa lähiöstä rauhattomana paikkana asua. Yksi päihtynyt paremmalla alueella kuitataan poikkeuksena tai ohitetaan, koska sillä ei katsota olevan merkitystä alueen arkielämässä.

Jämsén on kuitenkin kiinnittänyt huomiota siihen, että viime aikoina Peltosaari on saanut nostetta mediassa.

– Rikosraportoinnin sijaan alueesta kirjoitetaan toiveikkaana kehitysprojektina, hän sanoo.

Se on tärkeää, sillä sen myötä yhä useampi voi löytää unelmien kotinsa Peltosaaresta, ja lähiön tarinaan voi tulla kaunis käänne.

Teksti Kati Ala-Ilomäki