Leikkihetki

Pehmeiden arvojen perhekahvila kokoaa äidit ja lapset yhteisen pöydän ääreen perjantai-iltapäivisin. Kahvikupillisesta nauttivat muun muassa kahvilan perustaneet Meri Niinimäki Okko-vauvan kanssa ja Elina Rauhala hänen vasemmalla puolellaan.

Junailijankadulla kahvikupillisestaan nauttivat muun muassa kahvilan perustaneet Meri Niinimäki kantoliinassa viihtyvän Okko-vauvan kanssa ja Elina Rauhala hänen vasemmalla puolellaan. Kuva Leila Kinnari-Wahren

Pehmeiden arvojen perhekahvilassa lapsentahtisuus on avainsana.

Aapeli-Avoimen ruokailuhuoneessa istuu viisi äitiä. Yhden parikuinen vauva tarkkailee maailmaa tyytyväisenä kantoliinasta käsin, toinen pikkuinen on maitoaterialla. Yksi äideistä asettelee itseleivottuja sämpylöitä ja muffineja esille, kaksi juovat kahvia leikkihuoneen ovensuussa ja tarkkailevat siellä meuhkaavien lasten puuhia. Leikkihuoneessa parkkitalo ja pikkuautot sekä nukenrattaat ovat ahkerassa käytössä. Kaiken touhun ja lasten kiljahteluiden yllä leijuu äitien kevyt puheensorina.

Kahvilassa taaperoa voi imettää, kestovaippoja vaihtaa ja sormiruokaa syöttää ilman, että se aiheuttaa ihmetystä.

Meneillään on Junailijankadun päiväkodin Aapeli-Avoimen tiloissa kokoontuva Pehmeiden arvojen perhekahvila. Nämä äidit ja lapset tapaavat toisiaan kerran viikossa. Varsinaista ohjelmaa parituntia kestävässä kerhossa ei ole. Lapset viihdyttävät itseään toistensa ja lelujen seurassa, äideille usein parasta viihdettä on mahdollisuus jutusteluun ja rauhassa nautittuun kahvikupilliseen.

Ajatus Pehmeiden arvojen perhekahvilasta kaupungin tarjoamissa tiloissa syntyi sen perustajien Meri Niinimäen ja Elina Rauhalan ajatuksissa noin vuosi sitten.

– Olimme vetäneet yhdessä imetystukiryhmää Riihimäen neuvolassa ja tapailleet samanhenkisten vanhempien kanssa kahviloissa, Niinimäki kertoo ja jatkaa – Kahviloissa on kuitenkin hankala käydä pienten lasten kanssa.

Samanhenkisellä Niinimäki tarkoittaa vanhempia, joiden kasvatusperiaatteisiin kuuluu lapsentahtisuus. Lapsentahtisuus voi pitää sisällään useita eri asioita, ulkoisesti muun muassa perhepedissä nukkumisen, taaperoimetyksen, kantoliinailun ja usein ekologisia arvoja kuten kestovaippojen käytön. Ideologisella tasolla lapsentahtisuus tarkoittaa herkkyyttä lapsen persoonallisuudelle ja viesteille, ei täysin lapsen ehdoilla elämistä, mihin se joskus sekoitetaan.

Lupa kokoontumiseen Aapeli-Avoimen tiloissa tuli helposti. Aluksi Niinimäki ja Rauhala lapsineen olivat usein ainoat paikallaolijat, nyt perheitä käy kahvilassa säännöllisesti viidestä kymmeneen. Osa äideistä ja lapsista ovat tulleet ensimmäisen kerran neuvolan lähettäminä saamaan apua imetysongelmiin, sillä Niinimäki ja Rauhala ovat molemmat koulutettuja imetystukiäitejä.

Pehmeiden arvojen perhekahvilan taustalla on selkeä ideologia, mutta kävijöiltä ei odoteta sitoutumista kaikkiin lapsentahtisen kasvatuksen periaatteisiin, lähinnä vain avointa mieltä. Kerhon toivotaan olevan paikka, jossa taaperoa voi imettää, kestovaippoja vaihtaa ja sormiruokaa syöttää ilman, että se aiheuttaa ihmetystä.

Pehmeiden arvojen perhekerho kokoontuu Aapeli-Avoimen tiloissa perjantaisin kello 14–16.

Teksti Kati Ala-Ilomäki