Robin ja nenä visiitilla Peltosaaren koululla

Nenävisiitti

Peltsiläisen yleisön edessä iloitsevat koulun oma maskotti, Robin, Anna-Liisa ja nenä.

Tiistaina 29.10. tunnelma oli kihelmöivän jännittynyt, kun ensimmäiset jonottajat kokoontuivat ainakin tuntia ennen Peltosaaren koulun ovelle saadakseen hyvät paikat Peltosaaren Nenävisiittiin.

Peltosaaren koulu oli osallistunut Nenäpäivä-kilpailuun ja voittanut Nenävisiitin, jossa Robin ja Anna-Liisa Tilus saapuvat yhdessä voittajakouluun kertomaan Afrikan kokemuksistaan Burundin reissulta, jossa vierailivat elokuun alussa.

Jumppasali täyttyi nopeasti, ja eturivi varattiin eskarilaisille. Kymmenet koululaiset olivat tuoneet mukanaan keltaisia Robin-kylttejä. Peltsiläiset lapset tiesivät, mistä Nenäpäivässä on kyse: ”Nenäpäivänä autetaan Afrikan lapsia, koska heillä ei ole rahaa ruokaan”. He tietävät myös kuka on Robin. ”Robin on teinipoika, joka on monen suosikki ja hyvä laulaja.”

Parisataa koululaisia hiljeni nopeasti, kun ensimmäinen video burundilaisesta Sarahista pyörähti käyntiin. Tilaisuuden juontaja tv:stä tuttu ruutukasvo Anna-Liisa Tilus otti areenan haltuun ja kertoi Nenäpäivän ideasta ja tulevasta Peltosaaren koulun Nenäpäivän tapahtumasta, jossa järjestetään koulun oma Talent-show tanssi- ja kykyesityksineen. Tapahtumassa pukeudutaan tietysti hassusti ja pidetään hauskaa.

Pienet murheet unohtuneet

Toisella videolla esiintyikin jo itse Robin, joka piti matkapäiväkirjaa reissustaan Burundiin. Videon jälkeen Anna-Liisa kohotti tunnelmaa. Tosin siihen riitti vain Robinin nimen sanominen, kun alkoi jo rytmikäs ”Robin-Robin-Robin”-huuto. Seuraavaksi olikin aika Robinin astua areenalle. Robin kertoo, että matka Afrikkaan oli ainutlaatuinen, jollaista ei moni hänen ikäisensä ole kokenut. Arjen pienet asiat, kuten puhelimen akun loppuminen, ei tunnu enää niin isolta asialta. Anna-Liisa kysyy yleisöltä, ovatko he huomanneet saman. Eivät olleet.

Kolmas video näytti Robinin ja kahden afrikkalaispojan vedenhakumatkasta. Vettä haettiin kilometrien takaa. Robin kantoi 15 litran kanisteria, toisilla pojilla oli 10:n ja 5 litran kantamukset.  Eikä vesi ollut edes puhdasta. Anna-Liisa kertoi, että Burundissa on kätevä liikkua paikasta toiseen pyörällä, joka maksaa siellä 100 euroa. Yleisöstä kuuluu kuiskaus, että maksaa aika paljon. Anna-Liisa vakuutti, että meille suomalaisille pyörän hinta ei ole paljon ja että auttaa voi pienemmilläkin summilla.

”Niin erilaiset, yhdessä ollaan”

Viimeinen video oli Robinin musiikkivideosta ”Erilaiset”, joka on kuvattu Burundissa. Video sai yleisön innostumaan. He heiluivat ja lauloivat mukana ”Niin erilaiset, yhdessä ollaan”. Sinkun tuotto menee suoraan keräykseen: yhden sinkun tuotolla voidaan Afrikassa hankkia neljä hedelmäpuun taimea.

Videoiden jälkeen koululaiset saivat tehdä Robinille kysymyksiä, kuten mikä on hänen lempiruokansa. Robin nimesi lempiruuakseen sushin. Seuraava kysyjä hieman hämääntyi ja varmisti, onko Robinin lempiruokaa kinkkukiusaus. Ruoka-asian selvittyä Robin kertoi kysyjilleen, että on pitänyt aina laulamisesta ja unelmien täyttymys oli se, kun sai tehdä oman levyn vuonna 2011.

Kun Anna-Liisa lopuksi kertoi, että seuraavaksi Robin jakaa nimikirjoituksia, oli kuulon lähtö lähellä. Robin istahti jäkamaan nimmareita pulpettiin, jollaisessa hän istuu kuulemma joka päivä.

Nenäpäivä kerää varoja maailman köyhimmissä oloissa elävien lasten hyväksi ja yllyttää suomalaisia hauskaan varainkeräykseen. Kolmen viikon kampanja huipentuu Nenäpäivä-show’hun 8.11.Nenäpäivän järjestää Ylen Hyvä Säätiö. Sen ovat vuonna 2004 perustaneet Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen UNICEF. Säätiön toiminnassa ovat mukana myös Pelastakaa Lapset, Plan Suomi Säätiö, Suomen Lähetysseura, Fida International, Solidaarisuus ja SASK. Yleisradio tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan. Lisäksi Nenäpäivä saa ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroista tiedotustukea kehitysyhteistyöstä tiedottamiseen.