Luonto kutsuu kulkijaa

SONY DSCRiihimäen luontopolut, ulkoilureitit ja uimapaikat odottavat lumen sulamista ja runsaan luonnon puhkeamista. Näitä luontopaikkoja kannattaa hyödyntää, sillä ne ovat jokaista kaupunkilaista varten.

Yksi Riihimäen kaupungin tulevaisuuden haasteista on päivittäisen liikunnan turvaaminen kaupunkilaisen omassa elinympäristössä. Tätä silmällä pitäen palveluita ylläpidetään ja kehitetään vastaamaan kaupunkilaisten muuttuvia tarpeita. Tässä työssä jokaisella asukkaalla on myös mahdollisuus vaikuttaa antamalla palautetta.

Riihimäki tarjoaa asukkailleen monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Uimahallin, urheilutalon, Peltosaaren urheilupuiston, kamppailukeskuksen, Riutan hiihtokeskuksen sekä monien muiden liikuntapaikkojen lisäksi kaupungista löytyy runsaasti hoidettuja latuja, ulkoilureittejä, luontopolkuja ja uimapaikkoja.

Pitkospuut houkuttelevat liikkumaan ja rentoutumaan luonnossa

Näitä paikkoja ylläpitämään on valjastettu kolmisenkymmentä alan ammattilaista. Tiedot eri liikuntapaikoista löytyvät kaupungin verkkosivuilta, mistä luonnosta kiinnostuneet löytävät myös tuoreen oppaan kaupungin arvokkaista luontokohteista.

Kuusi luontopolkua

Luonto, sen kasvit ja linnut kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän. Radion luontoillat keräävät kuuntelijoita ja television luontodokumentit katselijoita. Samanlaisia asioita löytyy myös kotinurkilta.

Riihimäellä on kaikkiaan kuusi luontopolkua. Neljä niistä kuuluu kaupungille ja kahdesta vastaa Riihimäen seudun Luonnonsuojeluyhdistys. Polut ovat eripituisia ja maastoltaan vaihtelevia. Niiden luontoannit painottuvat eri asioihin, niinpä paljon erilaista tarkkailtavaa löytyy. Tarjolla on myös sellaisia luontopolkuja, joille voi lähteä pienten lasten kanssa. Esimerkiksi 300 – 400 metrin mittainen Hirvijärven luontopolku on hyvin helppokulkuinen. Matkan varrelta löytyy kymmenkunta luontokohteista kertovaa havaintotaulua.

Käräjäkosken luontopolulla on helppo kulkea, sillä se sopii myös liikuntarajoitteisille. Yleisesti ottaen kaikilla luontopoluilla on erittäin turvallista. Ennen luontopolulle lähtemistä kannattaa kuitenkin käydä verkkosivulla tarkistamassa sekä ajo-ohjeet poluille että kyseisten luontopolkujen tiedot. Luontopoluista on saatavana myös esitteitä ympäristönsuojeluyksiköstä yritystalolta. Yritystalo löytyy osoitteesta Eteläinen Asemakatu 2, toinen kerros.

Kauniita puistoja

Unohtaa ei myöskään sovi puistoja. Riihimäen Perhospuisto sijaitsee Juppalan kaupunginosassa lähellä ravirataa. Puistoon on istutettu luonnon niittykasvien lisäksi koristekasveja, joissa perhoset viihtyvät. Yleisimpiä lajeja on tavattu noin 20, joista näyttävimpiä ovat mm. neito-, ohdake- ja amiraaliperho. Alueella on opastaulu, joka kertoo perhosten elämästä.

Itsenäisyydenpuistossa on useita erilaisia puulajeja, joista kerrotaan tarkemmin puistosta tehdyssä opasvihkosessa. Vihkosta on saatavana kaupungintalon Tietotuvasta osoitteesta Kalevankatu 1.

Riihimäki tarjoaa asukkailleen myös uimapaikkoja, joista lähimpään on vain kymmenisen kilometriä ja kauimmaiseen reilut kolmekymmentä. Monissa kohteissa on muitakin palveluita, kuten esimerkiksi nuotiopaikka Hirvijärvellä. Myös uimapaikoista löytyy tarkat ohjeet verkkosivuilta.

Uimapaikat

Hirvijärvi

■ 12 km Riihimäen keskustasta

■ Alueella on wc ja nuotiopaikka

Paalijärvi

■ 10 km Riihimäen keskustasta

■ Alueella on wc ja laavu.

Riihisalo

■ Sijaitsee Lopella, Kaartjärven rannalla

■ 37 km Riihimäen keskustasta

■ Alue on ympärivuotisessa käytössä.

Puhinniemi

■ Valajärvellä sijaitseva virkistysalue

■ 25 km Riihimäen keskustasta

■ Alueella ei ole palveluita.