Kuvataiteen päivää juhlitaan Riihimäen museoissa

Suomen kuvataiteen päivää ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivää juhlistetaan Riihimäellä taidemuseossa ja kaupunginmuseossa 10. heinäkuuta.

Kuvataiteen päivänä Riihimäen taidemuseossa järjestetään klo 13 yleisöopastus Ystävyydellä, Seppo Tamminen -näyttelyyn. Samana päivänä taidemuseossa järjestetään myös Tunnissa taiteen tuntijaksi: vinkkejä kuvataiteen katsomiseen vasta-alkajalle -tapahtuma. Sen aikana tutustutaan Muotokuvia Riihimäen taidemuseosta -näyttelyyn, ja oppaana toimii amanuenssi Tanja Pääskynen. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Riihimäen kaupunginmuseon pihassa järjestetään kuvataiteen päivänä puolestaan suuri maalaustapahtuma, jonne Riihimäen kuvataiteilijat -yhdistys kutsuu kaikkia maalaamaan kuvataiteen päivän ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi. Tapahtuma järjestetään klo 12-16.

Kaupunginmuseo lainaa maalaajille tuolit, mutta mukaan on otettava omat maalaus- tai piirustusvälineet. Sadesään ei anneta kiusata maalareita, sillä sateen sattuessa maalarit pääsevät museon sisätiloihin. Marttojen kesäkahvila on auki maalaustapahtuman aikana.

Viinakaupan kissa.

Seppo Tamminen: Viinakaupan kissa.

Riihimäen kaupunginmuseossa on parhaillaan perusnäyttelyn lisäksi Riksun huoltsikoita -näyttely, joka kertoo paikallisesta huoltoasemakulttuurista. Museorakennuksen lasikuistilla taas voi perehtyä 160-vuotiaan museorakennuksen rikkaaseen historiaan.

Taidemuseossa on esillä näyttelyt: Ystävyydellä, Seppo Tamminen ja Muotokuvia Riihimäen taidemuseon kokoelmista.

Osallistu konserttiin tai lähde eväsretkelle

Kiinnostavien näyttelyiden lisäksi museoiden kesään mahtuu useita erilaisia ja innostavia tapahtumia. Heinäkuun 19. päivä Riihimäen taidemuseossa kuullaan Oi muistatko vielä sen virren -konsertti klo 15-16. Se vie kuulijansa matkalle menneille vuosikymmenille ja ohjelmassa on muun muassa kansanlauluja ja valsseja Suomesta. Konsertissa esiintyvät Karoliina Hautala (laulu ja oboe) sekä Leena Salminen (piano ja laulu) Konserttiin on vapaa pääsy.

Kolmetoistavuotias tyttö

Helene Schjerfbeck: Kolmetoistavuotias tyttö, n. vuodelta 1925. Teos kuuluuRiihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmaan.

Sunnuntaina 8. heinäkuuta Riihimäen kaupunginmuseolla tanssitaan klo 14. Tanssittajana on Ihan Jees Band. Viikon kuluttua tansseista eli sunnuntaina 15. heinäkuuta kaupunginmuseota ympäröivässä Rautatienpuistossa järjestetään nostalgiapiknik menneiden vuosikymmenten tyyliin.

Piknikille voi pukeutua 1950-80-lukujen tyyliin, jos haluaa. Mukaan voi ottaa omat eväät tai eväitä voi ostaa Marttojen kesäkahvilasta. Kaupunginmuseo järjestää piknikille muun muassa rekvisiittaa ja musiikkia menneiltä vuosikymmeniltä.

Heinäkuun lopulla otetaan kansallispuvut kaapeista esiin ja lähdetään tuulettamaan niitä Riihimäen kaupunginmuseolle. Kansallispukujen tuuletuspiknik järjestetään 29. heinäkuuta kello 13. Tapahtuman järjestämiseen osallistuu Riihimäen kansantanssijat -yhdistys.

Elokuussa pyöräillään ja tarinoidaan

Loppukesän leppeässä elokuussa taidemuseossa ja kaupunginmuseossa tapahtuu edelleen. Riihimäen pyöräilypäivä järjestetään kaupunginmuseolla 11. elokuuta klo 11-15. Monipuolisessa tapahtumassa voi esimerkiksi koeajaa erilaisia polkupyöriä

Elokuun 12. päivä klo 14 kaupunginmuseon Öllerin lavalla tanssitaan taas. Tanssittajana on Raimo Turtiainen ja tanssiorkesteri Pojat. Sunnuntaina 19. elokuuta kaupunginmuseolla on Samuli Parosen seuran tekstipaja: Rakkaudesta kotiseutuun.

Taidemuseossa järjestetään tiistaina 28. elokuuta kello 10-11.30. Tiistain tarinatuokio ikäihmisille. Tarinatuokioon on vapaa pääsy ja sen aikana tutustutaan Muotokuvia Riihimäen taidemuseon kokoelmista -näyttelyyn.

Lisätietoja taidemuseon ja kaupunginmuseoiden kesätapahtumista ja näyttelyistä löydät museoiden internetsivuilta sekä Riihimäen kaupunginmuseon Facebook-sivulta.

Teksti: Marke Harkas Kuvat: Riihimäen taidemuseo