Kaveri kaupungilta

Riihimäkeläisillä lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada tukihenkilö, jonka kanssa on mahdollista löytää uutta tekemistä arkeen. Tukihenkilöiden jaksamisesta Riihimäen kaupunki huolehtii hyvin.

Joka toinen kuukausi Riihimäen perhepalveluiden tiloissa kokoontuu noin kymmenen naista. He keskustelevat viime aikojen tapahtumista ja niiden herättämistä tunteista.

Tarkemmin sanottuna, nuo naiset ovat tukihenkilöitä riihimäkeläisille lapsille ja nuorille, joille joko perhepalveluiden tai lastensuojelun toimesta on haettu tukihenkilöä. Nämä tapaamiset ovat vertaistapaamisia, joilla tukihenkilöiden omaa jaksamista tuetaan.

Joukossa on pelkästään naisia siksi, että miehiä ei ole halukkaiksi ilmaantunut, vaikka heitä joukkoon kaivattaisiinkin tekemään tuettavien kanssa niin sanottuja miesten juttuja, eli potkimaan vaikka palloa tai pilkille lähtemään, kun tuettava erityisesti miespuolista aikuista kaveriksi toivoisi.

Riihimäen kaupunki tarjoaa tukihenkilöpalvelua 6–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, mikäli he itse ja viranomaiset kokevat, että tukihenkilöstä voisi olla nuorelle apua. Tukihenkilön tehtävänä on toimia lapsen tai nuoren arjessa aikuisena, ihan tavallisena sellaisena. Tukihenkilö ja tuettava tapaavat kerran tai useamman joka kuukausi ja he tekevät yhdessä asioita, jotka ovat nuorelle tärkeitä. Jotkut käyvät keilaamassa, toiset uimassa ja joskus yhteiseksi tekemiseksi riittää kävelylenkki, jolla voi vaihtaa kuulumiset.

Tuettavilla lapsilla on hyvin erilaisia tarinoita. Joillakin saattaa olla elämässään vain yksi luotettava aikuinen. Silloin tukihenkilön työ parhaimmillaan voimaannuttaa koko perhettä. Toisille lapsille ja nuorille suurena haasteena on harrastuksen löytyminen tai ylipäätään koko kodin ulkopuolinen sosiaalinen elämä. Silloin tukihenkilön ja tuettavan yhteiset puuhat ennaltaehkäisevät syrjäytymistä.

Riihimäen kaupungilla tukihenkilötoimintaa koordinoi palveluohjaaja Merja Venäläinen.

”Kun tukihenkilösuhde aloitetaan, ensin asetetaan tapaamisille tavoitteet ja mietitään, mitä tuettava ja tukihenkilö voisivat yhdessä tehdä”, Venäläinen sanoo.

Parhaimmillaan tukisuhteista on muodostunut elämänmittaisia kaveruuksia, joissa yhteyttä pidetään vielä vuosia varsinaisen tukisuhteen päätyttyä.

Kaikki tukihenkilöt saavat tehtävään koulutuksen ja lisäksi he osallistuvat edellä mainittuihin vertaistapaamisiin ja työnohjaukseen.

”Meille on tullut palautetta, että Riihimäellä tukihenkilöiden asiat ovat hyvin ja he saavat riittävästi tukea toiminnalleen”, Venäläinen kertoo.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki